De pil vergulden

geplaatst: 2 oktoberber 1996

Jan Koopmans

Pillen Frits 

Wat een commotie, wat een sensatie! Frits gaat in de fout. Bolkestein, want zo heet hij van achteren, draagt twee petten. Dat is toegestaan en ook de tweede kamer wist ervan. Niets aan de hand dus. Alleen, de partij waar Frits leider van is, de VVD, is een beetje te groot aan het worden. Heeft hij dan wat fout gedaan? Dat hangt er maar helemaal vanaf. Was het Frits, de commissaris van MSD, of was het minister Bolkestein van de VVD die Els, de minister van volksgezondheid, een briefje heeft geschreven.
Minister Borst, want zo heet Els van achteren, wordt dagelijks met brieven overspoeld met verzoeken van burgers. Was het dus Frits de commissaris van MSD die haar een gunst vroeg, dan is er niets aan de hand! Was het minister Bolkestein die dat via de Kamer deed, dan is het behoorlijk fout. Zolang Frits zelf de postzegel heeft betaald en de brief niet via de postkamer van het Binnenhof heeft laten frankeren, is er sprake van een burger die een minister een verzoek doet. Je kunt je bij dit alles wel afvragen of het netjes is. Maar, en dat mag best ook eens gezegd worden, Als commissaris heeft hij een poging gedaan wat aan de catastrofale prijsverlaging in de medicijnen wereld te doen. Het lijkt leuk, een pilletje van honderd gulden, mag nog maar de helft gaan kosten. Frits heeft dus slechts een bedrijfstak proberen te beschermen, waar door de maatregelen van minister Borst honderden ontslagen in gevallen zijn. Ook andere farmaceutische bedrijven, zoals de OPG en Interpharm, hebben flink moeten inleveren. Mogelijk hebben de verzekeraars nu wat minder kosten, de patiŽnten worden er niet beter op. Maar, waarom neemt Bolkestein er dan ook zo`n baantje bij, je zou daar ook twee 'Melkertbanen' mee kunnen opvullen.
Kijk, en dat is nou weer veel te snel geoordeeld. De man heeft ook zijn onkosten en hij mag er best wat bijverdienen. Die dertigduizend gulden per jaar zijn slechts een druppel op een zeer gloeiende plaat. En bovendien wat denk je wat een vakantie op Cyprus wel niet kost? Ik begrijp best dat hij niet eerder terug wilde komen. Een annuleer -verzekering dekt in dit soort gevallen niet de gemaakte extra kosten. Bovendien had hij misschien nog wat lunch afspraken lopen, en Frits, het is nu eenmaal een stipte man, heeft mogelijk de Cyprioten niet willen teleurstellen. Toch zijn we blij dat hij nu weer onder ons is. Eigenlijk was het niet echt nodig, want Freek de Jonge kon zeer goed namens hem antwoorden. Natuurlijk, hij zal stevig aan de tand worden gevoeld. Merkwaardig dat deze regering vaak meer bezig is met het elkaar controleren, dan met regeren! Terwijl de echte criminelen door gebrek aan politiek beleid rustig door kunnen gaan met het doden en verkrachten van onschuldig leven, zal onze regering wel eens even bekijken of Frits niet heeft geprobeerd een pilletje aan de man te brengen. Uiteraard, het recht zal en moet zijn loop krijgen, als Frits fout was dan zal hij, zoals hij zelf altijd bij anderen heeft betoogd, consequenties moeten aanvaarden. Zoals gezegd, de VVD is groot, erg groot, en dat kan natuurlijk bij verkiezingen voor sommigen wel eens vervelend zijn. Hoge bomen vangen veel wind, dat is waar, maar moeten we dan perse om storm gaan bidden?
Als je ergens een belang bij hebt, dan 'vecht' je daar, zoals Frits, behoorlijk voor. Ik denk daarom dat de rest van de regering, geen enkel belang bij wat dan ook heeft.

Jan.