De spijker op z'n kop

geplaatst: 30 oktober 1996

Jan Koopmans

De spijker op z'n kop?

Voor de zwakkeren en andere hulp behoeftigen hebben we in onze samenleving gelukkig allerlei voorzieningen. Voor invaliden maken we toegankelijke gebouwen met liften, brede deuren en aangepaste toiletten. Voor kinderen maken we klimrekken, trapveldjes en stripverhalen. Voor ouderen hebben we erg grote gebouwen, met daarin veel ledikanten, neer gezet om ze een leuke oude dag te geven. Zo zijn er voor heel veel groeperingen dingen gedaan die prettig zijn en die ze ook beslist nodig hebben. Maar wat hoor ik nu?
Spijkenisse, in de volksmond ook wel Spijkcity genoemd, heeft het helemaal voor elkaar! Ze hebben daar speciaal voor vrouwen parkeerplaatsen gemaakt. Je vraagt je toch af; slaan ze hiermee nou de spijker op z'n kop, of kleunen ze er vreselijk naast? Ja echt, alleen voor dames zijn er een aantal parkeerplaatsen gereserveerd in de duistere enge ondergrondse parkeerplaats midden in de stad, vlak bij de betaal automaat. De gedachte achter dit plan is ontsproten (net als bij een eigenheimer, maar dan anders) bij een ambtenaar van de gemeente, hij had het vermoeden dat sommige vrouwen bang zijn in parkeergarages. Op zich niet zo gek gedacht (ook in Venlo en ergens in Duitsland hebben ze dit systeem). De angstige, met knikkende knieŽn lopende dames kunnen nu rap van de kassa naar de auto snellen, zonder langs donkere enge betonnen zuilen te hoeven lopen.
Persoonlijk vind ik Spijkenisse een gezellige plaats, mooi winkelcentrum, snel te bereiken met de Metro en goede parkeer voorzieningen. Maar waar is dit nou goed voor? Ik neem aan dat niet iedereen zomaar op een dergelijke plaats mag parkeren? Moet je nu net als een invalide, die naar mijn gevoel meer recht op zo'n plaats heeft, ook een vignet achter je voorruit hebben en wat moet daar dan op worden afgebeeld?
Toch wil ik niet al te negatief zijn, een heel klein beetje vind ik het wel een aardig idee. Mogelijk is het een aanzet om meerdere voorzieningen, ook voor andere doelgroepen te maken. Je zou bijvoorbeeld voor kleine mensjes met korte armpjes langere parkeerkaarten uit de automaten kunnen laten komen zodat ze niet helemaal uit hoeven te stappen om het begeerde papiertje uit de sleuf te rukken. Ook een hogere duwstang op de winkelwagentjes is voor lange slungels zoals ik, wel prettig. Hier en daar een toiletgroep in het winkelcentrum is voor heel veel mensen een grote noodzaak, ze kunnen dan de Depend slip thuis laten. En het met stootkussens bekleden van de betonnen pilaren in de parkeer garage, ten behoeve van mensen die hun rijbewijs wel hebben gekregen maar niet hebben verdiend, lijkt me ook geen overbodige luxe. Hopelijk krijgt de betreffende ambtenaar nog meer van dergelijke geniale ideeŽn, want op dit soort oplossingen zit de gehele mensheid te wachten.
Maar ik vraag me wel af; hoe komt zo'n man erop? In een plaats als Spijkenisse, die behoorlijk expandeert, moet je het als bestuurder toch behoorlijk druk hebben. Het is dus dubbel knap van die ambtenaar om ondanks deze drukke bestuursfunctie toch nog tijd te vinden om dergelijke ideeŽn uit te werken.

Jan