Slokkie antivries

geplaatst: 13 november 1996

Jan Koopmans

Bent u er al klaar voor?

De winter doet zijn intrede. Ja mensen, de kachel moet hoger, de sjaal en dikke jassen moeten weer uit de opbergkast komen. Bent u al winterklaar? Vaders, en natuurlijk ook de technische moeders, hebben kruipend over de vloer, alle tochtgaten en kieren opgespoord. Reeds de hele zomer hadden ze zich voorgenomen eindelijk die vervelende warmtevreters aan te pakken. De geraniums op het balkon werden binnengehaald, en de dikke gordijnen namen de plaats in van de 'doorzon' vitrage. Ook de auto's werden niet vergeten. De goedkopere modellen kregen een gezellig zeiltje voor hun neus en een extra slokkie antivries in hun borrelende radiator. De duurdere stoere jongens, u weet wel dat zijn die enge auto's waar schijnbaar geen richtingaanwijzers op zitten, werden nog snel even naar de dealer gebracht om een winter behandeling te ondergaan. Dit is heel belangrijk want ook in de winter moet je als een blitskikker door woonerven kunnen jakkeren met je stereo op 'tien'. 
Ook tuinen moeten 'winterklaar' worden gemaakt, daar ben je mooi lekker mee. Mijn kennis van planten, bloemen en allerlei ander onduidelijk groen, gaat niet zo heel erg ver, dus dat wordt spieken bij de buren. Gelukkig heb ik buren die zo intens met het groen bezig zijn, ze hebben volgens mij zelfs de grassprietjes nog genummerd, dat ik rustig bij hen kan afkijken. Als zij de kloksefonia tot tien centimeter boven de grond afknippen, dan doe ik dat ook. Snoeien ze de lievemaagdenpalm tot op het bot, ik volg. De amaritusvaginalus moest met wortel en tak worden gerooid, ook dat heb ik nagedaan. Toch ziet hun tuin er totaal anders uit dan die van ons. We hebben namelijk nog het een en ander in de tuin staan wat de buren niet hebben! Ik zie het verschil niet tussen een klimlelie en een kaasplankje, dus dat wordt moeilijk. Gelukkig geven de buren wel eens spontaan een tip. 'Jan, als je die zaadbollen er niet uithaalt dan heb je volgend jaar een halve tuin vol met schuimbekkende rododenderons!'.
En dan heb ik het nog niet eens over de vijver gehad. In de vijver heb ik ooit eens tien vissen gesodekwakt. Maar omdat een Blauwe reiger, ja, ik heb er verstand van, regelmatig in mijn tuin diepgaande onderzoeken doet, vermoed ik dat hij meer weet van mijn tanend visbestand, want ik heb er nu nog slechts drie 'zitten'.
Ieder moment kan koning winter toeslaan, dus het wordt tijd ook iets tegen het bevriezen van het vijver water te doen, maar wat? Ook heb ik kilo's strooizout ingeslagen, dit om te voorkomen dat straks op het bevroren en hellende tuinpad, de postbode met een driedubbele salto, achterwaarts met schroef, al mijn kerstkaarten achter de kaapseviooltjes flikkert.
Zo zie je maar, er moet veel gebeuren eer de winter zijn gang kan gaan. Mijn lange geitenwollenharen sokken zijn weer 'gestopt' ( dat is oud Hollands voor gaten dichtmaken), en mijn vrouw is bezig knoopjes op de gulp van mijn gebreide onderbroeken te zetten. Nee, mij kan niets meer overkomen. Laat de koude en gladheid maar komen. De boodschap van dit verhaal is simpel, met het huidige kabinet kan het vriezen of dooien, maar het kan ook gaan ijzelen!, neem de juiste maatregelen en je komt de winter wel door. Wel moet je bij ijzel uitkijken voor spagaat - vorming, want voor je het weet heb je een kruisverstuiking! Maar met van spikes voorziene schoenen kun je, je zelfs op de Erasmusbrug in Rotterdam, bij windkracht tien, nog staande houden, ook zonder extra tuien. 

Jan