Onguur type met wandelstok

geplaatst: 20 november 1996

Jan Koopmans

Pas op, daar heb je hem weer!

Heeft u hem ook gezien? Onguur type, oude verschoten mantel, overjarig hoofddeksel en een overdreven grote wandelstok, van een scheerapparaat heeft hij nog nooit gehoord, maar iedereen staat om hem te springen. Sinterklaas noemen ze hem, want vermoedelijk is hij de zoon van Klaas en Mien. De man is al honderden jaren oud en dus kan ik best begrijpen dat hij wat problemen met zijn uiterlijk heeft. Maar je gewoon fatsoenlijk wassen en scheren moet toch nog wel mogelijk zijn, desnoods laat hij het door zijn medewerkers doen. Ik heb kinderen gesproken die na een knuffel helemaal onder de talkpoeder zaten, schande! En dan die schimmel tussen zijn benen, vreselijk, waarom niet gewoon een bromscooter? Trouwens ik betwijfel ernstig of het wel de echte is. Want ik heb gelezen, in de Rooms Katholieke Annalen der Heiligheden, dat de echte sint alle kinderen gratis speelgoed gaf. Nou, mooi niet dus, deze Klaas heeft een hoop poeha, maar denk maar niet dat hij wat weggeeft. Je zal zelf naar één of ander winkelcentrum, al of niet met koopgoot, moeten om daar van je zuur verdiende centen iets voor je kroost te kopen. Het ergste is dat je ze ook nog moet wijs maken dat die rooie ouwe knar op z'n manke paard het heeft betaald! 
Het ritueel wil dat de kinderen voor ze 's avonds naar bed gaan luidkeels voor de schoorsteen gaan zitten blèren dat de wind zo leuk door de maan stoomt en dat de boot zo gezellig op de deur klopt. Vervolgens leggen ze dan een macrobiologische winterpeen in een klomp, bestemd voor die ouwe knol, en gaan tevreden slapen, nadat ze ook nog een verlanglijst hebben achter gelaten. Dat schoorstenen tegenwoordig in de nieuwbouw slechts aluminium pijpjes op de combiketel zijn en dat we al jaren niet meer op klompen lopen, is kennelijk onttrokken aan het oog van de tekstschrijver. Trouwens welk paard vreet er nou nog penen?
Vroeger, tja ook ik wordt ouder, toen sinten nog niet gesponsord werden door Blokkers, Dreesmannen of Kijk-shops, waren kinderen nog gelukkig met een blokkendoos of een hobbelpaard, en was het nog te betalen. Tegenwoordig moeten ze een Computer, Cd-speler of een elektrisch aangedreven skelter.
De huidige sint is bovendien nogal schijnheilig.
Als de kinderen het niet kunnen zien, verplaatst hij zich stiekem in een auto. Vaak zie je hem zitten, naast de bestuurder, ver voorover gebogen met die puntmuts in het geopende dashboard kastje gestoken, omdat hij niet onder het autodak past. En dan dat gezuip! De echte zou zich bij abdijsiroop houden en niet sneeky met een rietje heerlijk helder... naar binnen slurpen.
Nee, ik zie die man niet zitten. De enige nuttige functie die sint nog heeft is kinderen blij maken, maar eigenlijk is dat wel belangrijk, want wij hebben daar vaak geen tijd meer voor, nee, wij moeten geld verdienen om die ouwe knar te subsidiëren.

Jan