Wat zullen we genieten

geplaatst: 4 december 1996

Jan Koopmans

Wat zullen we weer genieten! 

Nog even en het is weer zover, de 'eetmaand' ligt in het verschiet. Pepernoten, chocolade letters, koek en 'al wat  lekkers is' zullen het eerste gedeelte van de komende maand de trend zijn. Vervolgens zal het einde van de maand niet voorbijgaan zonder kip, kalkoen, rollade fondue -vlees en oliebollen. 
Levensgevaarlijk deze periode! En niet alleen voor mensen met een zwakke maag of stress hart. Ooit kon je rustig een toffe rollade eten zonder daarvan iets over te houden, nu krijg je voor je het weet een opname in het Deltaziekenhuis omdat er in het vlees allerhande stoffen zitten die de koe of varken er niet op basis van vrijwilligheid in heeft gestopt. Eet je kip, het kan je dood zijn, een salmonella of campylobacter bacterie kan je compleet, naar de eeuwige jachtvelden helpen. Zelfs die onschuldig lijkende pepernoot kan door al zijn conserveermiddelen, smaakversterkers en geurstoffen, jeuk, kriebelhoest of darmgassen bij je veroorzaken. Van oliebollen krijg je een opgeblazen gevoel en van het vet dat er inzit krijgt zelfs een tachtigjarige nog jeugdpuistjes. Natuurlijk zal het iedereen een BIET zijn, eten doen we toch wel. Hoezo BSE, Cholesterol, Darmzwelling, of iets anders engs? Als je haar maar goed zit! 
We lachen er nog om, gelukkig maar, hoewel? We slikken in de huidige maatschappij vrijwel alles, en dan nog letterlijk ook. We zijn gewend aan veredelingsmiddelen in de dagelijkse boterham, stabilisatoren in duizenden voedingswaren en kleur en smaakstoffen in evenzoveel hapjes en drankjes. Ons normbesef op dit gebied is totaal naar de haaien. Was het ooit, heel lang geleden, de slechte hygiŽnische behandeling van een product dat ons (soms) ziek maakte, tegenwoordig zijn het de toevoegingen en manipulatie 's waar we mee te maken hebben. Oh, ja hoor, er zijn best nog goede producten te koop, onbespoten fruit, niet afgeroomde volle melk, van gezonde koeien, of geiten, ambachtelijk gebakken brood zonder veredelingen of vershouders. Maar voor dergelijke zaken moet je wel 'de boer op'. Bovendien moet je meer betalen voor gezonde producten dan voor de massaal gefabriceerde en kunstmatig versgehouden supermarkt-brij. Vroeger toen er nog echte kippen bestonden kon ik altijd zo heerlijk genieten van de lekkere volle smaak en dat fantastische aroma, vooral van het vlees onder de oksels (van die kip dus).
De kip die je nu op tafel krijgt is slechts een week oud. Moederkip is eerst kunstmatig bevrucht (wat is daar nu aan!), het ei wordt dan kunstmatig uitgebroed en zodra het kuiken is geboren wordt het getorpedeerd met injectie 's vol hormonen, vervolgens machinaal kaalgeschoren en in een plastic zak, voorzien van een geurend aroma, in de vriezer gedonderd. Ga je zo'n 'kunstkip' eten dan krijg je het gevoel dat je zit te kauwen op het oor van een aftandse ezel. Misschien heb ik het helemaal mis hoor, maar ik vrees dat er ooit een tijd komt dat echt lekker en gezond eten niet meer bestaat, gelukkig hebben we voor de meeste gevolgen van ons slechte eten nog ruim voldoende tegengif!

Jan