Wat zullen we genieten
Wat zullen we weer genieten!
Nog even en het is weer zover,
de 'eetmaand' ligt in het verschiet. Pepernoten, chocolade letters, koek en 'al
wat lekkers is' zullen het eerste gedeelte van de komende maand de trend
zijn. Vervolgens zal
het einde van de maand niet voorbijgaan zonder kip, kalkoen, rollade fondue
-vlees en oliebollen.
Levensgevaarlijk deze periode! En
niet alleen voor mensen met een zwakke maag of stress hart. Ooit kon je rustig
een toffe rollade eten zonder daarvan iets over te houden, nu krijg je voor je
het weet een opname in het Deltaziekenhuis omdat er in het vlees allerhande
stoffen zitten die de koe of varken er niet op basis van vrijwilligheid in heeft
gestopt. Eet je kip,
het kan je dood zijn, een salmonella of campylobacter bacterie kan je compleet,
naar de eeuwige jachtvelden helpen. Zelfs
die onschuldig lijkende pepernoot kan door al zijn conserveermiddelen,
smaakversterkers en geurstoffen, jeuk, kriebelhoest of darmgassen bij je
veroorzaken. Van oliebollen krijg je een opgeblazen gevoel en van het vet dat er
inzit krijgt zelfs een tachtigjarige nog jeugdpuistjes. Natuurlijk
zal het iedereen een BIET zijn, eten doen we toch wel. Hoezo BSE, Cholesterol,
Darmzwelling, of iets anders engs? Als je haar maar goed zit!
We lachen er nog om, gelukkig
maar, hoewel? We slikken in de huidige maatschappij vrijwel alles, en dan nog
letterlijk ook. We zijn gewend aan veredelingsmiddelen in de dagelijkse
boterham, stabilisatoren in duizenden voedingswaren en kleur en smaakstoffen in evenzoveel
hapjes en drankjes. Ons
normbesef op dit gebied is totaal naar de haaien. Was het ooit, heel lang
geleden, de slechte hygiënische behandeling van een product dat ons (soms) ziek
maakte, tegenwoordig zijn het de toevoegingen en manipulatie 's waar we mee te
maken hebben. Oh, ja
hoor, er zijn best nog goede producten te koop, onbespoten fruit, niet
afgeroomde volle melk, van gezonde koeien, of geiten, ambachtelijk gebakken
brood zonder veredelingen of vershouders. Maar
voor dergelijke zaken moet je wel 'de boer op'. Bovendien moet je meer betalen
voor gezonde producten dan voor de massaal gefabriceerde en kunstmatig
versgehouden supermarkt-brij. Vroeger toen er nog echte kippen bestonden kon ik
altijd zo heerlijk genieten van de lekkere volle smaak en dat fantastische
aroma, vooral van het vlees onder de oksels (van die kip dus).
De kip die je nu op tafel krijgt
is slechts een week oud. Moederkip is eerst kunstmatig bevrucht (wat is daar nu
aan!), het ei wordt dan kunstmatig uitgebroed en zodra het kuiken is geboren
wordt het getorpedeerd met injectie 's vol hormonen, vervolgens machinaal
kaalgeschoren en in een plastic zak, voorzien van een geurend aroma, in de
vriezer gedonderd. Ga
je zo'n 'kunstkip' eten dan krijg je het gevoel dat je zit te kauwen op het oor
van een aftandse ezel. Misschien
heb ik het helemaal mis hoor, maar ik vrees dat er ooit een tijd komt dat echt
lekker en gezond eten niet meer bestaat, gelukkig hebben we voor de meeste
gevolgen van ons slechte eten nog ruim voldoende tegengif!