Babbel, babbel, babbel...

geplaatst: 23 oktober 1996

Jan Koopmans

Gebabbel, gebabbel....

Je kunt vandaag de dag van televisie programma's van alles leren. Vroeger moest je nog aan je ouders vragen hoe 'het' moest, tegenwoordig kom je het vanzelf te weten als je naar, bijvoorbeeld een Talkshow kijkt. Dergelijke shows hebben best een informatieve waarde, eerlijk is eerlijk. Het probleem is echter, er zijn er veel te veel, en het aantal onderwerpen is niet onbeperkt. Toch komen er ook uiterst interessante en leerzame zaken op het scherm voorbij glijden. 
Laatst nog, bij Catherina Keil, 'het maagdenvlies bestaat niet', fijn, als ik dat destijds geweten had waren mijn schuldgevoelens mogelijk wat minder geweest. Oprah kan Miss Amerika een minderwaardigheidscomplex bezorgen. Jerry Springer, die vind ik zelf goed, laat ons regelmatig moeders zien die getrouwd zijn met de broer van de vriend van haar dochter die verkering heeft gehad met de tante van haar grootvader, die inmiddels uit de familie is gezet omdat hij vreemd ging met de vriendin van de moeder van haar dochter, die ook nog homoseksueel was. 
Bij Ricky Lake krijg je regelmatig te maken met problemen in het geloof. Laatst waren er een katholieke jongeman met een Joodse overtuiging en een priester die een lesbische verhouding had met een voorganger van de Pinkstergemeente aan het woord. 
Zo kom je in Talkshows de meest uiteenlopende zaken tegen. Natuurlijk is het leuk, als je zo als ik, een horeca buikje hebt, en je ziet dat er ook nog mensen zijn die zwaarder zijn dan driehonderd kilo! 
Door veel te kijken naar dit soort programma's ontdek je al snel dat je zelf maar een gewone boere dinges bent. Ik heb dan wel flaporen, verder voldoe ik beslist niet aan de talkshow eisen. 
Ik heb maar één seksuele overtuiging, ik heb geen lastige tante, ik ga niet vreemd, weeg geen driehonderd kilo, ik sla mijn vrouw niet, ik spaar geen enge dingen en ben verder ook nergens lid van. Je vraagt je trouwens wel steeds af waarom sommige mensen hun problemen zomaar in het openbaar ten toon spreiden. Als ik zwanger zou zijn, dan ik zou het kind in alle rust laten komen en het als een goede vader beschermen tegen al die enge talkshow griezels. Heeft u Henk, het was iets in de privé sfeer, gezien in het talkprogramma van SBS6 ? Vroeger was hij het die de bekende Nederlanders voor schut zette, dat heeft hij, in dit programma, helemaal omgedraaid. Henk, je wordt te oud voor deze onzin.
Beste mensen, en deze keer meen ik het echt, Talkshows zijn geen spiegel van de samenleving, wat je ziet zijn meestal hele extreme uitschieters. Als iemand een vreemd gedrag heeft, is het leuk om er naar te kijken maar hij, of zij, is daar niet minder om. Zelf ben ik keurig getrouwd, met een vrouw, maar ik vind, vooral in Amerikaanse shows, dat men vaak ten onrechte bevolkingsgroepen als 'bijzonder' bestempeld. En dat terwijl de echte gekken met een microfoon door de zaal lopen te rennen, vol klappende toeschouwers. En na zo'n optreden ploffen ze op een bank neer en vragen aan de producer of het honorarium al is overgemaakt. Juist, dat heeft u goed, het zijn ook de rijkste gekken.

Jan.