Kind A naar vertrek 1

geplaatst: 22 januari 1997

Jan Koopmans

Je hebt een leuk huis, een fijne vrouw en ook een stetter kinderen. Je halve leven heb je doorgebracht met allerhande hobby's , die niet alleen veel tijd hebben gekost maar ook vooral veel ruimte! Ik zat met mijn computer een beetje weggestopt tussen de azalea en het theekastje van oom Piet, dus er moest wat gebeuren. 
Dan krijg je ineens een opwelling, als we kind A nu eens in vertrek 1 leggen en de gebruiker van 1 verplaatsen naar vertrek 2 dan kan de computer uit de woonkamer naar vertrek 2 en als kind B naar vertrek 3 gaat, kunnen we zelf weer in kamer 4 slapen, dan kunnen we naast kamer 3 de kamer voor kind C maken zodat ook deze een eigen stulpje heeft. 
De honden en de kat zijn eigenlijk samen met kind D de enigen die kunnen blijven waar ze waren. En ik houdt dan op de één of andere manier meer ruimte over voor mijn computer. Je moet dan wel heel veel weggooien. 
Door je handen glijden oude herinneringen die je je hele leven hebt gekoesterd maar die je nu om praktische redenen in de daarvoor bestemde prullenbak moet laten glijden. Oude, nooit afgebouwde radio-ontvangers en zenders die van transistoren, diodes, weerstanden en condensatoren zijn voorzien die je goud hebben gekost, destijds..... Een oude computer die je voor het opstarten eerst op moet stoken met een paar turfven kon tevens naar de eeuwige jachtvelden vertrekken. Het ding zag er nog zo goed als nieuw uit maar "op" Windows kwamen de ramen pas nadat het inktlint van de printer was uitgedroogd. Ook mijn zelf gebouwde zender voor de twee meter amateur band moest er aan geloven. Het apparaat is inmiddels zo gammel geworden dat je nu pas het antwoord van je in 1975 gedane oproep krijgt, van een zendamateur die inmiddels als gereïncarneerde kruidendokter macro- biologische sigaretten loopt te verkopen. 
Oude schoolboeken, och dat is toch allemaal niet meer nodig met de calculator en de encyclopedie op je nieuwe multimedia computer! Zo'n zolderopruiming is net een soort begrafenis, je neemt ontroerend afscheid van een aantal dierbare zaken en je ziet letterlijk het slachtoffer zakken, in de Roteb container. Thee met cake is er niet bij maar wel een stevig bakkie koffie met de opmerking van je vrouw: zo, dat is nog heel wat werk zeg, daaraan nog vrolijk toe gevoegd: Jij bewaard ook veel te veel knul. 
Maar als ik alles had weggegooid wat ruimte inneemt had ik haar brei- kook- naai- astro- en numerologieboeken allang naar de derde wereld gezonden. Trouwens, over bewaren gesproken. Mijn schoonzoon, die altijd moest lachen om de grote verzameling rommel die ik om me heen had verzameld, kwam gisteren een stukje kabel bij me vragen omdat ik dat vast nog wel had, had ja!

Jan