Slagroom tegen de muren

geplaatst: 22 januari 1997

Jan Koopmans

Het is de laatste tijd goed raak, op de beeldbuis, met de Hollandse kookkunst, Joop kookt, Cas bakt en Simone toont de 'snelle' keuken. Televisie op zijn smalst! Je kunt geen 'zender' meer opzetten of er is wel ergens een kook rubriek te zien. Natuurlijk hebben we allemaal een tv in de keuken, om net als Joop Braakhekke, een recept van een extra gevulde zwezerik met gestoofde kwinzels klaar te maken. Heerlijk, geweldig, wat is dat mens van Kleinsma een wonder! Bij koken met Knorr, of was het Cas, zit elke keer Simone Kleinsma aan tafel om de klaargestoomde speenvarkens van meester koks te proeven. Steevast verklaart ze dat het een delicatesse is. En dat zegt ze notabene ook van SPRUITJES! Dat we in het ootje worden genomen door tv producenten, daar kan ik mee leven, maar dan ga je toch zo'n moppie niet laten zeggen dat spruiten lčkker zijn? 
Ik ben van boeren afkomst, ja zeg het maar, ik ben er trots op, maar mijn grootvader zei altijd: spruutn benne vuer de kipmn, en dat wil ik graag zo houden! Trouwens heeft u wel eens goed gekeken wat die Meester Koks allemaal voor narigheid op uw pas afgestofte beeldbuis projecteren? Willen ze dat je een Bengalese kleiduif uitholt en daarna volgooit met het sap van een uitgeknepen stekelvarken. Alles heeft een prachtige garnering, schijfje ananas, stukje appel, broccoli of een takje peterselie. Cas denkt dat de huisvrouwen, of mannen, niets anders te doen hebben dan kunstzinnig de etensborden vullen met artistiek verantwoorde prut. En dan die Braakhekke, cameramannen moeten regelmatig het vege lijf redden om niet verpletterd te worden door een komkommer die ontglipt uit de vette vingers van deze Spartaanse keukenridder.
Als Joop gaat koken dan kwakt de slagroom in de vestibule van de scriptgirl en hangt de bloemkool in het decor van het acht uur journaal. Wat kan die man knoeien zeg! Joop ziet nog kans een winterpeen groen van ellende te laten kijken, en dat moet je nog opeten ook! Nee, geef mij maar gewoon het kookboek van moeder de vrouw. Kookrubrieken, het zal er wel bij horen.
En bleef het nou maar alleen bij koken, maar nee hoor, we krijgen ook les in bloemschikken, duivenhokken timmeren en dakbedekken.
Laatst zag ik nog hoe ene Willem, een spijker in het hout schroefde, knap he? Wilt u een vijver op uw balkon? Gewoon kijken naar 'eigen krot en pot' en voor u het beseft zwemmen er dolfijnen door uw regenpijp! Straks krijgen we nog een cursus belastingontduiken door de heer Olivier of seks voor beginners van het IKON ! Wat moet je er mee? Maar ik lig er niet wakker van. Alleen waarom moet ik nou perse die troep van Cas of Joop eten? Geef mij maar gewoon boerenkool, met een worst van dat goedkope warenhuis! Ik ben tenslotte van boeren- afkomst, en dat moet zo blijven! Heel veel geluk en veel sterkte in dit nieuwe kookrubrieken seizoen.

Jan