Moeder heeft de byteritus

geplaatst: 19 februari 1997

Jan Koopmans

Jaren geleden, men gebruikte het telraam nog, is men begonnen met de bouw van een hele snelle elektrische reken machine. Toen men eenmaal had ontdekt dat je dankzij de ruimtevaart ook gebruik kon maken van hele snelle brokjes elektronica, chips dus, was het hek van de dam. Eerst maakte men computers ter grote van een "veertig voet" container, later werden ze wat handzamer. Tegenwoordig heeft iedereen die een beetje mee wil doen zo`n ding in huis. Een PC noemen ze dat, vaak zonder dat men de betekenis van de twee letters kent. Ook ik heb er een. Tot voor kort maakte vrijwel alleen ik daar thuis gebruik van. Maar dat is nu voorbij! Als ik in het verleden wat veel achter het toetsenbord plaats nam, dan waren de vaste opmerkingen; "ik begrijp niet dat je de hele dag achter dat ding kan zitten". 
Nou vind ik dat zelf nog wel meevallen maar mijn vrouw dacht daar anders over. Toen ik haar enige tijd geleden de vrijheid gaf om eens alleen te gaan winkelen, dat kan gevaarlijk zijn, kwam ze terug met een software pakket! Op zich wel leuk, tenminste dat dacht ik. Ze had bij de plaatselijke boekhandel de "Chinese Horoscoop" gekocht. Dat programma berekend, als je tenminste je geboorte dag en tijd nog weet, precies uit wanneer je verliefd gaat worden en wanneer het grote geld komt. Mooi he? Mijn vrouw heeft ondertussen begrepen hoe je "Windows" moet opstarten en heeft onze hele kennissen kring alsmede de helft van de familie verteld dat ze eigenlijk met de verkeerde zijn getrouwd. Gelukkig kan ze er ook bij vertellen wie een betere partner zou zijn. 
Dus binnenkort kunnen we een complete verhuizing verwachten van al deze mensen. Voor mij is het leven totaal veranderd, nee niet door de uitslag van haar programma, maar door haar passie voor Astrologie. Vreemd genoeg bleken wij wel bij elkaar te passen, volgens die Chinees dan. Ik blijf deze uitslag bedenkelijk vinden. Nu moeders constant achter deze letterbak zit is het er niet beter op geworden. 
De honden kijken met van die uitgezakte lodderige ogen weemoedig naar het haakje in de gang waar de riemen aan hangen. De planten gaan er steeds anders uitzien, vanwege uitdrogings verschijnselen. Zelf heb ik reeds twee blikopeners versleten op de kant-en-klaar maaltijden. Binnenkort heb ik ook mijn laatste schone sokken, wat dan? Als je door het huis loopt dan dwarrelen de stofvlokken om je heen. Koffie drink ik tegenwoordig bij de buren, want er is geen kopje meer schoon. De kinderen hebben gebeld met Canada, ze hebben daar nog mensen nodig. Wat een ellende!
Gelukkig heb ik ook een hoop van de Horoscoop geleerd. Ik heb besloten nu zelf maar al het werk te gaan doen. Afwassen, stofzuigen, ramen zemen, eten koken, plantjes water geven enz, enz. Weet je wat de horoscoop me eigenlijk het meest duidelijk heeft gemaakt? Een huismoeder is onbetaalbaar en werkt vaak voor twee!

Jan