Lulkoek uit de ruimte

geplaatst: 9 april 1997

Jan Koopmans

Heeft u er al een? Een zaktelefoon! Nou je loopt lekker achter als je slechts beschikt over een normale telefoon die in je huiskamer op het kleine tafeltje staat. Wil je een beetje meedoen dan heb je toch zeker een of meer draagbare telefoons aan je lijf hangen. "Hi" ,jouw eigen telefoon, of een "GSM" voor praten in het ganse land! Ze zijn onontbeerlijk! De fabrikant heeft ze steeds kleiner gemaakt zodat je ze in je binnenzak kunt stoppen. Natuurlijk doe je dat niet! Een zak telefoon draag je opvallend in je hand, staat erg stoer, of monteert hem aan je borstzakje zodat iedereen goed kan zien dat je belangrijk bent, want dat ben je met zo'n ding! Uiteraard weet niemand dat je het geld voor het abonnement nauwelijks kunt betalen. Ik vraag me trouwens af waarom je zo'n ding nodig hebt. Als je rustig loopt te winkelen is er toch niets mooiers te bedenken dan eindelijk onbereikbaar te zijn voor moeders, schoonmoeders, deurwaarders en zeurende buurvrouwen? Toch hebben velen zich over laten halen een dergelijk apparaat aan te schaffen. Het wordt je ook wel aantrekkelijk voorgehouden, je krijgt ze gratis of voor een paar tientjes, het abonnement en de gesprekskosten zijn samen een meervoud van je normale telefoonrekening, maar wie let daar nou op? Een uurtje bellen met je schoonmoeder en je kunt je faillissement wel aanvragen!
Als er al leven in het heelal is dan hoeven we niet bang te zijn dat ze ons op aarde lastig komen vallen. De marsmannetjes zitten met hun groene vingertjes in de oren om te ontkomen aan de radiografische lulkoek die wij de dampkring uitslingeren. Je kunt het ding ook nog combineren met een draagbare computer, of een mobile fax.
Soms zie je in het winkelcentrum een vagebond driftig een faxje versturen naar dominee Visser om te vertellen dat hij wat later komt eten in de Paulus kerk. Als je een normale baan hebt kun je zo'n ding beslist niet betalen, maar toch zie ik veel van dergelijke apparatuur in de handen van mensen waarvan ik weet dat ze in arrenmoede door het leven gaan. Het is voor de PTT natuurlijk wel een leuke hobby.
Als iedereen straks op de GSM zit, dan hoeven er geen kabels meer door de Hollandse bagger te worden getrokken, alles gaat dan via de (steun)zenders die er toch al stonden. Wilt u bereikbaar zijn zonder dat u gelijk uit hoeft te leggen waar u zich bevindt? Neem een "Buzzer", ook weer zo'n eigentijds hebbedingetje, je hebt ze in alle kleuren die je maar kunt verzinnen. Klein en handig en ze passen ook aan de halsband van uw viervoeter! In de toekomst krijgen pas geborenen gelijk een buzzer in de schouder ge´mplanteerd, ze zijn dan snel en doeltreffend op te roepen door de belastingdienst of andere kaalplukteams. Voor mij hoeven al die dingen niet meer.
Vroeger als liftmonteur had ik ook zo, n ding. Elke keer als ik een oproep kreeg betekende dat ellende, storingen en andere rampen. Ik ga nu nog hyperventileren als ik een piepje hoor. Geef mij maar weer het rooksignaal, je kunt je dan tenminste omdraaien als je geen contact wilt hebben.

Jan