Fokker; ooit Neerlands trots!

geplaatst: 16 april 1997

Jan Koopmans

Dag Fokker, sterf maar lekker.

Wanneer in Nederland de regering op instorten staat en een val van het kabinet onafwendbaar lijkt, dan komen er allerlei ministers aanzetten met compromissen en andere alternatieven om toch maar vooral niet in de diepe put de duikelen. Als er een parlementaire enquête nodig is om de onderste steen boven te krijgen bij een vermogens zwendel of bij een corruptie zaak dan zal er duidelijkheid en een oplossing voor het probleem gevonden worden. Wanneer er een hogesnelheidslijn moet komen dan komt die er ook, een dure reis naar een ver land om Nederland populair te maken, moet kunnen.
Maar als duizenden mensen hun baan en toekomst verliezen zal ze dat kennelijk een worst wezen. En dit omdat de regering kennelijk niet in staat is een bedrijf met een dikke orderportefeuille op de been te houden. Fokker, ooit Neerlands trots en met producten die overal op de wereld met respect en open armen werden ontvangen mag nu een zachte dood sterven.
Met het heengaan van deze fabriek zal er tevens een einde komen aan het goede bestaan van menig arbeider. Ons land was ooit een zeer welvarend land, we hadden een prima scheepsbouw sector, deze is om zeep, de landbouw is een bijna gedoofde kaars, de Nederlandse veestapel moet slinken, het melk quotum maakt een einde aan het boeren bestaan. Ook de auto industrie hebben we ooit verkocht aan andere landen. Door pesterig tegen commerciële omroepen te doen zijn deze vanuit andere landen gaan opereren met het gevolg dat Luxemburg rijk wordt en wij naar de inkomsten kunnen fluiten, slim hoor!
Elektronica bedrijven gaan naar andere landen omdat het fiscaal niet meer aantrekkelijk is om hier te blijven. Tunnels en verkeerswegen laten we bouwen door buurlanden, maar wel onder Nederlandse supervisie, hoe verzin je het! Tanks en ander oorlogstuig voor het vaderlandse leger worden door andere landen gebouwd en aan ons geleverd voor een flinke prijs. Ik wil niet vervelend doen, en ook anderen gun ik van harte hun welvaart, maar ik krijg nu het gevoel dat we in Nederland massaal bij de soos op de stoep zitten te wachten terwijl er in 'lagelonenlanden' overgewerkt moet worden om ons te voorzien van die dingen die we zelf niet meer kunnen, lees; mogen, maken.
Was het nu echt zo moeilijk om een beetje trots opzij te zetten en Fokker nog wat meer te sponsoren met belastinggeld? Allerlei projecten buiten het land krijgen soms miljoenen, en dat is een prima zaak, maar waarom dan één van de weinige overgebleven slagaders van de economie zomaar afbinden? Als we doorgaan met alleen maar industrie om zeep te helpen dan vrees ik dat er ooit een tijd komt dat we ons hele land maar beter kunnen verkopen aan de meest biedende, alleen wie krijgt dan het geld?
Misschien moeten we samengaan met België, we kunnen dan een patattentje neerzetten voor het hoofdkantoor van het verenigd Europa, dan hebben we tenminste nog een heel klein steentje bijgedragen aan het welzijn van dit 'mooie' Europa!

Jan