De magie van de beeldbuis

geplaatst: 29 april 1997

Jan Koopmans

Wij hebben, net als de meeste onder u, bijna altijd visite, 's morgens, in de middag en vooral des avonds zit er bij ons in de hoek van de woonkamer wel een of andere zichzelf vererende idioot in de ruimte te zwetsen. Ook komt het regelmatig voor dat er bij ons door de woonkamer bommen en granaten door onze toch anders zo vreedzame ruimtes suizen. Ik bedoel die verduivelde kast met het beroemde grote glazen oog, de televisie dus! Je kunt vrijwel bij iedereen waar je op bezoek komt getuige zijn van de verloedering van de aarde. Overal staat er zo'n pokkending te gloeien, visite of geen visite, het maakt de meeste niet uit. Erg gezellig als je tegen je gastheer of vrouw probeert je verhaal te doen. 
Ben je bezig verslag te doen van je belevenissen de afgelopen dag, krijg je een keihard ssssst, te horen van de aanwezigen die als robots allen met het hoofd naar de kathodestraalbuis zitten te gapen. Volledig onder hypnose en met de mond vaak een ietsje geopend door gebrek aan controle over de zintuigen. Men laat de meest wanstaltige beelden het hersenloze hoofd binnen stromen. Waar is de gezelligheid gebleven? Bij de meeste mensen puilen de kasten uit van spelletjes zoals Mens erger je niet, Monopoly, Triviant en noem ze maar op. Meestal komen dergelijke dozen, met nog het echte degelijke vermaak, slechts de kast uit om te worden afgesopt. Voor veel mensen is een tv belangrijker dan een goed bankstel of een degelijk matras. 
Het is me op gevallen dat de meeste mensen bij het betrekken van een nieuwe woning als eerste het kijkkassie neer poten! Gaat de wasmachine kapot dan maakt men zich daar niet zo druk over, och, dat komt wel weer. Maar laat de tv het afweten dan grijpen de meesten onmiddellijk naar de Valdispert en duiken de volgende dag met hun bankrekening ver het rooie in om toch maar geen dag zonder bewegende schemerlamp te zitten! 
Ik kan me voorstellen dat een oud vrouwtje van tachtig jaar, alleen op een kamertje, gelukkig is met de magie van het tv kijken, maar mensen die in de groei van hun leven zijn, en dat ben je tot je tachtigste, zouden hun kostbare leven niet moeten verspillen met het eindeloos gapen naar een schermpje waarop een schijnwereld je probeert te hersenspoelen! 
De aankomende visite pakt eerst de telefoon om te vragen of je wel de tv aan hebt want er is voetbal! Kunnen ze dat niet gewoon thuis bekijken? 
Nee, voor mij hoeft het niet zo erg. Natuurlijk kan het op zijn tijd leuk zijn om eens iets leukst of leerzaams te bekijken, maar om nu altijd maar het apparaat aan te zetten als tijdverdrijf vindt ik niet alleen bezopen, maar het komt ook nog over alsof men teveel tijd heeft en dat terwijl iedereen altijd loopt te koeren dat ze geen tijd hebben! 
Tv? Leuke uitvinding, alleen gebruik hem met mate want de wereld kent veel mooiere dingen dan zo'n bak met torren en printjes!

Jan