Plastic lingerie met een geurtje

geplaatst: 30 juli 1997

Jan Koopmans

Voordat ik verder ga met de wekelijkse roddel over o.a. schoonmoeders en kleinkinderen, wil ik niet nalaten iedereen die me een goed herstel heeft toe gewenst van mijn, toch wel pittige, hart operatie, van harte te bedanken. Het gaat weer een beetje de goede kant op, hoewel ik nog lang niet alles kan. Ik heb u de afgelopen weken bijna steeds van mijn epistels kunnen voorzien dankzij heel veel improvisatie en medewerking van de redactie van de MaasPost, die mijn soms wat kronkelige handschrift 'om' moest zetten in 'klare taal'. Allen hartelijk dank! 
Nu we het toch weer over schoonmoeders hebben, u bent gewaarschuwd! Ze zijn er weer volop, de party’s aan huis! Menig gezinshoofd zoals schoonmoeders, zelfstandig wonende dochters en bazige schoonzonen, geven zich tegenwoordig op, bij een bedrijf dat plastic bekers en kommetjes fabriceert, om een 'party'  te geven. Als gast dame of heer hoef je alleen maar voor de koffie en een stuk of tien makkelijk om te kopen buurvrouwen of andere bekenden te zorgen. Heb je dan eindelijk die mensen zo gek gekregen om in plaats van goede tijden slechte tijden een avondje naar een zooitje plastic snuisterijen te komen kijken, dan gonst het in je woonkamer van kakelende culinaire allesweters. 
Er komt een juffrouw met een aantal veel te grote koffers je pas opgeruimde kamer binnen. Na een kwartier staat de eettafel alsmede al je bijzettertjes vol met fantastisch goed af te sluiten bewaardozen en handige schenkbekers. Je gasten vallen van de ene in de andere verbazing, hoe is het mogelijk en hoe kunnen ze het maken. Kunststof drinkbekers met een anti lek randje gaan van hand tot hand en worden bestudeerd alsof het ding voor een totale omwenteling in de keuken kan gaan zorgen! 
Wat dacht je van een plastic kaasschaaf? De kaas schaaft zo lekker weg en na gebruik smijt je het ding gewoon in de vaatwasser! Maar niet alleen de plastic boeren geven party’s. Ook loop je de kans ooit ergens uitgenodigd te worden bij een 'geurtjes' avond. Een zwaar naar dennengeur walmende stijf opgemaakte dame komt je dan vertellen dat je schat rijk kunt worden door hun produkt aan Jut en Jul te slijten. Natuurlijk moet je effe wat investeren maar daarna loop je behoorlijk binnen (bij een hulpverlener) . 
En dan heb je nog avonden waarop je een complete linnenuitzet kunt kopen, bij je schoonzoon thuis, want ook hij was door zo’n theedoek fabrikant omgekocht. Natuurlijk kunnen dergelijke avonden best gezellig zijn, je bent van de straat en het geld blijft tenminste rollen. Alleen vraag ik me telkens weer af, als die produkten dan werkelijk zo goed zijn, waarom liggen ze dan niet gewoon in de winkel? Als je ze overal kunt kopen dan maak je toch veel meer omzet, of ben ik nu gek? Zelf heb ik me voorgenomen nooit naar zo’n party te gaan. Ik wil een uitzondering maken voor lingerie avonden maar verder krijg je me de deur niet uit voor al dat gedoe.

Jan