Ook ik ben even op Mars geweest!

geplaatst: 13 augustus 1997

Jan Koopmans

Eindelijk durfde ik het aan! Het Internet. Nou mensen, het is fantastisch en hopeloos tegelijk. Natuurlijk heb ik zoals heel veel mensen, een computer in huis, want je kunt niet altijd als tijdverdrijf achter je echtgenote aanzitten. Al geruime tijd zat ik te gluren naar het knopje dat er voor zorgt dat ik lid werd van een bedrijf dat me op de beruchte elektronische snelweg toegang verleend. 
Dat internet, want zo noemen ze dat, is een netwerk over de hele wereld. Iedereen met een computer kan op dit netwerk bij andere computers bepaalde informatie opvragen. Bij diverse bedrijven, wereldwijd, kun je producten kopen of zomaar informatie opvragen. Natuurlijk is het foldertje van Bas van der Heyden of Albert Heyn ook behoorlijk duidelijk met de aanbiedingen, maar op het internet zie je meer, zegt men. Alleen, je moet heel veel geduld hebben en met weinig slaap toe kunnen. Persoonlijk vind ik de benaming 'elektronische snelweg' wat overdreven. Beter was het geweest om het elektronisch ZANDPAD te noemen, want om iets op te zoeken op dit 'moderne' fenomeen kost je meer tijd dan gewoon winkelen op zaterdagmiddag. 
Onlangs kreeg ik het 'adres', een code die je op je computer moet intikken, van de NASA. Je kunt dan foto's van Mars bekijken en in je computer bewaren of gewoon uitprinten, op papier zetten dus. Dat leek me uitermate heftig! Nou dat was het ook. Ik heb tengevolge van de traagheid van het internet, door gebrek aan nachtrust, drie dagen met een 'Jetleg' rond gelopen. Toen ik des ochtends om zes uur werd opgeschrikt door het gekrakeel van de vroege vogels in de boom van de buren, had ik een resultaat van drie prachtige foto's met daarop een berg zand, gemÍleerd met stenen en op de voorgrond een soort skateboard met glimmende metalen wieltjes die diep wegzakten in de uitgedroogde woestijn op Mars. Kunstig is het trouwens wel. 
Zo'n 500 miljoen kilometer hiervandaan staat een karretje opnamen te maken die ik dan hier in mijn werkkamer uit de printer zie komen! Wat zijn mensen toch knap he? En dan de zogenaamde 'babbelboxen', dit zijn plaatsen waar je met je toetsenbord met anderen kunt 'praten'. Nou, het lijkt wel een kippenfarm! Het is ongelooflijk hoe weinig algemene kennis de gemiddelde gebruiker daar heeft. 
Toch voegt het internet wel enige waarde toe aan je computermogelijkheden. En dat is maar goed ook want de mogelijkheden van de computer zijn door de vinding van de rijkste man ter wereld (Bill Gates) en zijn in 1995 uitgebrachte 'besturings' programma toch al behoorlijk beperkt geworden. Maar als u (nog) geen computer bezit hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt alles wat met het internet kan ook gewoon op duizenden andere manieren voor elkaar krijgen. Alleen als het een regenachtige dag is en u heeft verder geen hobby, dan kan het leuk zijn eens een computer aan te zetten om bijvoorbeeld op het internet te kijken of het morgen zonniger weer is. Want ook daar heeft men weerdeskundigen die het net als op de TV altijd mis hebben met hun voorspellingen. 
Wat zijn mensen toch knap he?

Jan