Wilt u ook een stukkie koe?
Bijna had u het zonder mij
moeten stellen. Onlangs werd ik uitgenodigd om te komen barbecuen, want dat is
zo gezellig. De laatste paar weken van deze zomer zijn toch nog redelijk
gezegend met zon, hitte en droogte, dus leek het me een welkome aanvulling op de
zomerse ontberingen. Met een brandwerend kostuum en hittebestendige schoenen
toog ik met mijn echtgenote, die gekleed was in een asbest rokkie en een
roestvrij stalen hesje, naar de de plaats des onheil.
De heer des huizes had flink uitgepakt, hele stapels dooie kippen en varkens
alsmede gefileerde koeien lagen opgestapeld op een Oudhollands tafeltje. De van
gietijzer vervaardigde barbecue stond reeds in vuur en vlam dankzij de gitzwarte
eierkolen, ik wist niet eens dat die nog bestonden! Nadat we plaats hadden
genomen op een diep in het gras van de tuin wegzakkende stoel, kon het feest
beginnen. De vele aanwezigen, bij zo'n festijn moet je nu eenmaal de hele buurt
uitnodigen, zaten druk te kakelden over de inrichting van de tuin, de vijver en
of je nu wel of niet zelf Nederwiet mag verbouwen op je stukkie grond.
Wie wil er kip? Op die vraag van de meester kok staken velen hun hand spontaan
op. Zelf heb ik vriendelijk bedankt want ooit heb ik met een driedubbele
voedselvergiftiging, door een stukkie kip, de feestdagen in het ziekenhuis
moeten doorbrengen. Toen de chef aanbood de koeien op het rooster te gooien heb
ik uit beleefdheid maar gezegd dat ik dat wel lekker vind. Met wat geweld en een
vlijmscherp mes heb ik uiteindelijk toch nog een paar onderdelen van de
overleden graseter kunnen nuttigen.
Halverwege de avond moest het vuur weer worden opgestookt. De opper pyromaan
pakte daartoe een fles met licht ontvlambare vloeistof en spoot de halve inhoud
over de smeulende kolen. Wat er toen gebeurde zal ik u maar niet tot in de
details vertellen, maar toen de brandweer weer was vertrokken konden we in ieder
geval nog tot laat in de avond verder gaan met het eten van in allerijl
aangekochte pizza's die in de magnetron werden warm gemaakt. Natuurlijk hebben
we de gastheer aan het einde van deze sessie nog geholpen met het opruimen van
de troep. Ik heb me samen met een buurman bezig gehouden met het ontschuimen van
de barbecue en de anderen hebben het verschroeide gras wegge harkt.
Toen we laat in de nacht thuis kwamen hebben mijn vrouw en ik nog een lekkere
salami soldaat gemaakt en deze weggespoeld met een tof wijntje. Nee, we vergeten
deze ?heerlijke? avond nooit meer! Maar ik blijf me afvragen waarom wij mensen
steeds maar weer terug willen naar deze primitieve manier van eten klaarmaken,
we hebben nota bene een keuken vol met apparatuur en prachtige koekenpannen met
een laagje tefal om het aankoeken te voorkomen! Maar ik heb nu wel geleerd dat
barbecuen een sociale gebeurtenis is, want ik heb nog nooit met zoveel mensen
samen een brand geblust. En ook ben ik nog nooit met tien man naar het
ziekenhuis geweest om op bezoek te gaan bij twee buren die wat last hadden
gekregen van wat kleine bacteriën die in een van de koeielijken heeft
gezeten.
Moraal van dit verhaal: Doe gewoon en pak de magnetron!