Melkert

geplaatst: 24 september 1997

Jan Koopmans

Er was eens een klein landje, het hete Nederland. In dit landje woonden 15 miljoen mensen. Voor pakweg de helft was er in het landje werk. Dat landje heet nog steeds hetzelfde en ook het aantal inwoners is nog steeds gelijk. Het aantal arbeidsplaatsen is ook nog steeds niet groter geworden. Maar, we hebben Melkert! 
Deze minister, want dat is hij, probeert op allerlei manieren
wat aan het werkeloosheid probleem te doen, dat siert hem en bovendien is hij een van de weinigen die iets doet. Goed, hij krijgt het, ook op langere, termijn echt niet voor elkaar al de werkelozen weer aan een baan te helpen. Wat is er, mijn inziens, aan de hand? Als je te weinig arbeidsplaatsen hebt, simpel toch, je maakt er gewoon een paar bij. Alleen, en daar zit het probleem, bedrijven en andere instellingen hebben gewoon geen geld voor meer mensen voor de zelfde hoeveelheid werk. 
Melkert heeft het bedacht, langdurig werkelozen
mogen zwaar gesubsidieerd door de overheden, voor een prikkie gaan werken bij allerlei instellingen die normaal gesproken geen geld voor een werkkracht hebben. Prachtig, je wordt er bijna stil van, hoe komt zo'n man er op? Leuk natuurlijk, weer een werkeloze aan de 'bak'. Alleen jammer dat een instelling die net overwoog er een personeelslid bij te nemen, nu de kans grijpt en een banenpooler op een plaats zet die eigenlijk voor een normale kracht bestemd is. Er wordt een beetje geknoeid en gerommeld in de administratie om te kunnen aantonen dat de 'Melkertkracht' geen arbeidsplaats wegneemt. Ik noem dat, en geloof me, gezwam! Vaak worden arbeidsplaatsen 'omgebouwd' tot een Melkertbaan, en dat is onbehoorlijk en asociaal ten opzichte van de mensen die via omwegen de laan zijn uitgestuurd om plaats te maken voor een
banenpooler c.q. Melkertbaner. Daarbij komt nog dat er legio voorbeelden zijn waaruit blijkt dat menig Banenpooler deel uitmaakt van de groep twee verdieners die Nederland rijk is. Ik begrijp best dat de maatschappij is ingesteld op dubbele salarissen, kijk maar naar de huishuren, maar is het niet schandalig dat het ene gezin moet leven van een minimum uitkering en dat een ander twee inkomens heeft, van Melkert en van de baas van zijn of haar partner? 
Morgen kunt u aan de beurt zijn. Uw leuke baan kan door uw werkgever als 'niet meer te betalen' worden aangemerkt, daarna wordt uw plaats ingenomen door een Melkert vacature, leuk he? Natuurlijk, niet overal gaat het zoals ik nu opsomde, maar wees op uw hoede, want vandaag of morgen moet u zich ook in laten schrijven voor een Melkertbaan en is het uw beurt het salaris van uw echtgenoot aan te vullen met dat 'lekkere' extra salarisje van minister Melekert.

Jan