Stress in het woonerf

geplaatst: 1 oktober 1997

Jan Koopmans

Woont u in een straat, hofje, pad of laan? Nou, ik woon in een pad. Laatst kwam ik een radeloze postbode tegen. De man vroeg me naar een bepaalde straat, een postbode!

Met enige gebaren en vreemde draaiingen van het lichaam wist ik de man ongeveer uit te leggen hoe hij daar het beste kon komen. Vermoedelijk was de man pas in dienst bij vadertje post want meestal kun je stellen; als de postbode het niet weet, vergeet het dan maar! Toch is het zo gek niet dat zelfs postbodes verdwalen in de huidige wijken. Men dondert huizen neer alsof men bang is dat er twee tuinen even groot worden en dat er ergens nog een auto voor de deur kan komen. Woonerven, een mooi woord voor onbereikbaar voor visite, brandweer, GGD en postbodes met auto. Ik woon ‘aan’ een pleintje, slechts de oude bakkerskar zou er kunnen komen, maar de bakker komt hier nooit. 
De andere huizen staan in een straatje waarvan om de vier woningen de naam veranderd. Als ik op vrijdag de bestelling van de groenteman krijg zie ik de goede man met het zweet op zijn voorhoofd en de donkere plekken onder zijn oksels mij de zakken aardappels en groente brengen, lopend, want de auto kon niet verder komen dan zes straten verderop. 
En dan die namen, vind je het gek dat een postbesteller minstens HAVO moet hebben en een stressbestendigheid die gelijk staat aan die van een marmeren gedenknaald! Monsieur de la Fonduën weg, Freule van Bestebreurtjeshof en Burgemeester Honnerlage Gretelaan, een greep uit de door ambtenaren verzonnen straatnamen. Logies dat het stratenboek van die schelpenfabriek zo duur is! En dan zijn ook nog lang niet alle straatnamen netjes afgesloten met een duidelijke aanwijzing over het soort, zoals, straat, pad, weg, laan enz. 
Waar woon jij? oh, gewoon in de Sering nummer achttien, moet je nog peultjes? Natuurlijk is het leuk om ‘ludieke’  (uitdrukking uit het handboek voor Provo’s) namen te geven aan gelijksoortige woningen, maar zo erg...... Je zal maar aan het ‘achterom’ wonen, dan kun je de voordeur wel dichtspijkeren. 
Niet overal doen ze zo gek hoor. In Den Briel hebben ze tenminste normale namen. De Koopmansstraat bijvoorbeeld, prachtig gelegen en rustiek klassiek van opbouw, een heel goede keus. Slimme jongens die Briellenaren! Ook een mooie straatnaam is; kanaalweg, niks mis mee en het geeft gelijk een aanwijzing waar je hem moet zoeken. Al die namen, ik begrijp best dat je veel fantasie moet bezitten met het steeds maar toe nemende aantal straten, maar kunnen die toetsenisten in het gemeentehuis nu echt niet eens gewoon logies denken? De Herenstraat, daar mogen de dames toch ook wel komen? 
Zelfs met het spel monopoly krijg je al gedonder in de glazen, ga verder naar Neude. Je hebt tegenwoordig eerder de naam van het achterkleinkind van Barones van Uitewaal van Stoetwegen op het internet gevonden dan dat je de Klaproos elf kunt vinden in een buitenwijk van Stroe.
 

Jan