Pubers

geplaatst: 29 oktober 1997

Jan Koopmans

Het is natuurlijk heel belangrijk om op oudere en uiteraard rijpere leeftijd, flink te schelden op de huidige generatie. Vaak zijn dergelijke mopperpartijen terecht, doch ook moet gezegd worden dat lang niet alle jeugdigen hetzelfde zijn. Toen ik nog bij de categorie pubers hoorde, lang geleden dus, maakten we menige buurt onveilig, door de drukbellen van flatwoningen stevig in te drukken. En deze vervolgens met een lucifer vast te zetten, zodat de bewoners naar beneden moesten komen om hun bel uit te zetten. Wij waren dan inmiddels al weer op pad om elders fietsbanden te laten leeg lopen, zodat de bezitters van deze vehikels eerst ergens een pomp moesten gaan zoeken alvorens ze hun reis konden hervatten. Natuurlijk haalden we nog meer kattenkwaad uit, dat hoorde er gewoon bij, je was jong, wild en onbevangen. Als je `s avonds in je bed lag, dan overdacht je nog wel eens even je zonden, niet te lang want de volgende dag was het weer hetzelfde. Je streken waren soms voor anderen vervelend, maar er werd nooit echt schade gemaakt. Er was ook niet veel anders te doen, er waren vrijwel geen speelgelegenheden, geen jeugdhonken, geen jeugddisco`s en veel te weinig leuke meisjes om eens lekker een wandeling mee te maken. 
Dat is tegenwoordig wel even anders: rondhangplaatsen, disco`s, clubhuizen, opvangcentra, duizend geitewollensokken figuren die je met hun therapieŽn kunnen leren jezelf te vermaken. Toch bestaat de hobby van de huidige jeugd voor een groot deel uit het mollen van auto`s, ingooien van ruiten, stelen van brommers, het beroven van kinderen die zojuist een tientje van opa hebben gekregen om er iets leuks voor te kopen en ga zo nog maar even door! Het vreemde is daarbij dat er steeds word geroepen; ze hebben ook niets om zich te vermaken in deze betonnen stad. Aan mijn hoela! 
De huidige puber is behangen met een schat aan vermaak. In hun oren prijken de dopjes van hun mobile cd speler, de jaszak bevat een spelcomputer met legio 'games', de andere jaszak zit vol met fastfood en andere lekkernijen. En met hun pasje van het clubhuis in de binnenzak kunnen ze een biljartje doen of een dartje gooien! En je dan vervelen? 
Als wij vroeger eens niets te doen hadden, dan vroegen we de buren of we hun stoepje mochten schoonmaken of hun ramen konden zemen. Tegenwoordig maakt men de ramen vuil met graffiti en bevuilt men de stoep met weggegooide lege blikjes. Het losdraaien van fietsventielen heeft plaatsgemaakt voor het afbreken van autospiegels en antennes, alsmede het in de fik steken van vuilcontainers en het slopen van het straatmeubilair. En het ergste is dat niemand er kennelijk wat aan kan doen. Ouders hebben het vaak te druk met hun eigen sores, de politie is onderbemand en op scholen is de altijd goed werkende draai om de oren of tik op de vingers verboden. 
Toch kan het nog goed komen, ik ben, toen ik ouder werd, opgehouden met mijn kattekwaad, hopelijk gaan die halve criminelen van nu, eens beseffen dat ze ooit de rekening van de door hun gemaakte schade op hun hand gepresenteerd krijgen. Als ze zelf straks een auto, met spiegels, bezitten, of moeten schuilen tegen de regen in een afgebrande abri van een bushalte, dan zullen ze zich realiseren dat vernielen pas leuk is als je het kunt laten.

Jan