Spinazie uit de boerensloot

geplaatst: 17 december 1997

Jan Koopmans

Ja hoor, daar gaan we weer! Zoals bekend ben ik een beetje van boeren afkomst, en dus ben ik gek op het eten van stampotten en allerlei andere stevige boerenkost. Maar wat is er nu gebeurd? Mijn vrouw, ja zij weer, heeft een kookboek gekocht. Was het nu een gewoon boek met recepten die voldoen aan de dagelijkse eet behoefte, dan zou het geen probleem zijn. Nee hoor, dit boek is geheel biologisch verantwoord en voldoet aan het keurmerk van de 'Anti vet en calorie stichting ter bevordering van de slanke taille'. Links gedraaide appelmoes is tegenwoordig de hoofdmaaltijd. Je mag volgens dat boek best nog veel eten hoor, tenminste als je de lekkere combinatie’s maar weglaat. Zo mag je best nog eieren salade eten, alleen, niet op een toastje! Zin in een blokje kaas bij je 'magere' borrel? Het mag, maar zonder mosterd en niet aan een cocktail prikker. Kortom, er is geen lol meer aan. 
Gisteren aten we dubbel gebeitste bloemkool met een sausje van uit geslingerde visschubben, fantastisch! Brood en aardappelen zijn helemaal uit den boze. Jam mag, maar niet op brood. Ik heb ook heerlijk genoten van de smeerkaas, alleen jammer dat het zo moeilijk uit het kuipje is te lurken, want het mag niet op brood!  Wat kan spinazie walgelijk smaken zonder aardappelen, het lijkt wel kroos uit een boerensloot. Toen ik vannacht nog even naar beneden kwam, effe in de koelkast kijken of het lampje wel uit was, lag het kookboek open bij een recept van gesnipperde spruitjes met een dressing van gestoofde mierikswortel, dus dat wordt morgen een dag met veel zorgen. 
We zijn in ons gezin maar opgehouden met het geven van complimenten over de 'lijn' van mijn vrouw, want voor je het weet denkt ze dat het echt helpt! Het ziet er trouwens naar uit dat ze deze wijze van 'koken' nog wel even zal continueren want de diepvriezer puilt uit van konijnenvoer en allerhande zaden, kruiden en kwarksoorten. Na verwachting zal ik me dus over een maand of twee in verbinding moeten stellen met het opvangcentrum voor ondervoede huisgenoten van dieetfanaten, want ik eet, behalve stiekem in de nacht, vrijwel niets meer! 
's Nachts droom ik over hamburgers, knakworsten en vooral roomsoezen, zeg nu zelf, dat is toch niet goed? Laatst hebben we het boek verstopt, maar we kregen toen helemaal niets meer te eten! Lieve Mona wat moet ik nou? 
Soms kijk ik jaloers naar de honden, zij krijgen tenminste gevarieerde maaltijden. Een paar dagen geleden scoorde ik nog een doosje bon-bons, van een buurvrouw die mijn ingevallen oogkassen niet langer aan kon zien. Bij het kookboek zat een hele lijst met vitaminen die je eventueel ter aanvulling in kunt nemen. Staalpillen, chroom tabletten, zinkcapsules en noem maar op, je slikt ze net zo lang tot je haar aanvoelt als een kluwen staalwol. 
Als het aan mij zou liggen waren dit soort kookboeken uitsluitend op recept verkrijgbaar, en dan alleen voor vrijgezellen!

Jan