‘Hangende Bram’ een brug teveel

geplaatst: 17 december 1997

Jan Koopmans

Heeft u al eens van het ‘peper effect’ gehoord? Natuurlijk, daar heb je hem weer, denkt u vast. Ja zeker, daar ben ik weer. Ik las in de kranten dat de burgervader van Rotterdam, Bram Peper, het niet op prijs stelde dat er een straat naar hem vernoemd wordt, dan begin je toch te koken! Een normaal mens zou apetrots zijn, Bram niet. 
Het kan natuurlijk best zijn dat door zijn bescheidenheid hij het ‘teveel’ van het goede vind om een dergelijke straat op zijn naam te krijgen. Maar dan komt ogenblikkelijk de vraag bij mij naar boven, welke idioot wil er nu in de Peperstraat wonen? Als iemand zich erg verdienstelijk heeft gemaakt dan krijgt hij of zij een standbeeld of er komt een straatnaam op hun naam, maar geld dat ook voor Brammen? 
Mislukt jubileumfeest voor de grootste havenstad ter wereld, de uit de hand lopende drugs ellende, een wiebelend beleid ten aanzien van de stadsprovincie, dominees die drugs moeten dealen en een Brinkman affaire. Dit zijn een paar van de successen van de burgemeester van Rotterdam e.o. En dan die man een straatnaam geven? Nog geen steegje! Dacht Peper nu echt dat als hij een straatnaam weigerde dat dan de bevolking voor hem een standbeeld oprichtte? Nou, hij kan bij mij tuinkabouter worden!  Als mensen zoals Annie Verduld en Dominee Visser er niet waren geweest was zijn stad allang ten onder gegaan aan de verloedering die in de oudere wijken van Rotterdam de gewoonste zaak van de wereld zijn. En dan Brinkman, uit zijn oude baan weggesleurd door Bram, want hij moest en zou corpschef worden. Dat de hele politie macht er tegen was deerde onze burgervader niet, nee, Brinkie moest er komen! Toen Brinkman er eindelijk was begon de weerstand pas echt groot te worden. Shit, dacht Bram waarschijnlijk, dit kost mij dadelijk de kop, effe omdraaien dan maar, en hij was plotseling tegen de nieuwe corpschef! Gut wat een standvastigheid! Kijk, je kunt hem natuurlijk niet alles in de schoenen schuiven, hij kan er uiteindelijk ook niets aan doen dat er boze havenarbeiders op de stoep staan, als ‘stadsvader’ kun je toch niet voor elk wissewasje naar buiten komen? Nee we moeten niet op alle slakken zout leggen. Dat een burgermeestertje uit een klein dorpje de zak krijgt omdat hij een paar centen heeft aangenomen van een aannemer, mag je natuurlijk niet vergelijken met de ontsporingen van een ‘stadsoudste’ van een grote stad! Eigenlijk is Bram rijp voor een gouden handdruk, maar ja, die moet hij dan wel weer weggeven aan Brinkman want die komt nu geld tekort doordat hij hem zo graag bij de kit zag ‘lijden’. 
Moeten we dan een nieuwe burgemeester in Rotterdam aanstellen? Het zou mooi zijn maar wie dan? Jules Deelder? Ach nee, zijn kop zal nooit enige goodwill kunnen kweken. Dominee Visser? Nee, deze man is geestelijk partijdig, en ook Annie Verduld komt niet in aanmerking want ze heeft het te druk in Spangen. Ik zelf? Nee, liever niet, want een stad besturen is vakwerk, misschien iets voor Brinkman, maar dan moet hij de Erasmus brug wel omdopen in de ‘hangende Bram’  want de brug is even solide als het beleid van Peper, dus dat zit wel snor. 

Jan