Wie de schoen past…..

geplaatst: 14 januari 1998

Jan Koopmans

We leven in een wereld waarin alles te koop is. Schreeuwerige advertenties en STER-spots vertellen de zwakkeren in de samenleving exact wat ze moeten kopen. De heren van het reclamebureau hebben vast alles zelf uitgetest. Op hun schoenen kun je met een snelheid van honderd kilometer per uur hardlopen zonder dat ze uiteen vallen. De flodderige 'sportjasjes zijn bestand tegen windkracht twintig, en hun merksokken stinken beter en langer dan die van de concurrent. 
Toch doen we niet altijd de verstandigste koop. Vandaag de dag kopen mensen vaak domme produkten, niet omdat men het nodig heeft, maar omdat het tijd wordt de ’anderen’ weer eens te laten zien hoeveel geld ze hebben. Als je een jas nodig hebt, koop je een jas zou je zeggen. Maar nee hoor, men koopt geen jas, men koopt een Ausie of een krokodil, een lap stof met mouwen en zo. Het verschil? Een jas koop je om het warm te hebben en in te LEVEN. Zo`n Ausie koop je voor de show en moet je niet dragen naar school of werk want er kan wel eens een vlek op komen, of worden gestolen. Schoenen koop je tegenwoordig ook niet meer om op te lopen, nee, ze dienen uitsluitend om te laten zien dat je veel geld hebt om de ‘blits’ te maken. Dus koop je oppompbare van knipperlicht voorziene gummie zweeters, die eigenlijk bedoeld zijn voor gymzaal of tennisbaan. Bovendien, en dat heb ik zelf geconstateerd, gaan 'waaibomen' schoenen langer mee. 
Stel je voor dat je op een feestje aankomt met een lekker zittend Hema shirt en een Zeeman spijkerbroek, gecompleteerd met Victoria gympen, je staat toch compleet voor gek met die lorren aan je lijf! Wat een armoede. Als je nog niet eens een ‘merk’ aan je lijf hebt dan stel je toch niks voor? Klasgenoten wijzen giechelend naar je. Zelf controleren ze regelmatig of het wasvoorschrift met de merknaam nog wel in hun onderbroek zit. Dat je goed kunt leren of een goede baan en ook nog blanco strafregister bezit, valt in het niets als je 'slechts' goedkopere merkeloze troep aan je lijf hebt. 
Nee wil je vandaag de dag nog meetellen dan moet je toch echt met de massa meelopen en van die TOP merken kopen. Ik hou niet van meelopen met de massa, ik wil graag gewoon mezelf zijn, en uniek blijven, dus ik loop op een schoen die me past, heb een jas aan die lekker zit en waar de broek vandaan komt zal me worst zijn. Als iedereen nou dezelfde 'dure' merken gaat dragen, lijken ze allemaal verdomd op elkaar. Meelopers, zou je ze kunnen noemen. 
Dus onthoud maar goed lieve, betalende, moeder: Je kind is niet minder met lekkere goed zittende schoenen uit de uitverkoop en ook niet met die toffe dikke jas uit een stunt verkoop van een kledingmagazijn. Nee je bent niet wat je aan hebt maar je bent hoe je bent! Een goed karakter kan dragen wat hij wil en hoeft niet zonodig door kleding zich anders voor te doen dan hij is!. De staalharde verhalen zo van; ik moet wel merken kopen want mij past verder niets, geloof ik vast! Maar goed dat ze niet eerder geboren zijn!

Jan