Wie heeft er gewonnen?

geplaatst: 4 maart 1998

Jan Koopmans

Zo, dat hebben we weer gehad! 
De verkiezingskoorts, zoals dat heet, is wat betreft de deelgemeenteraadsverkiezingen,  weer voorbij. We hebben de laatste maanden alleen maar gehoord over partijen die zus of zo voor je doen. De ene partij belooft je een woonomgeving waar een Hollywoodster nog jaloers op zou zijn, de ander vindt dat de auto op moet rotten. Allemaal hadden ze één ding gemeen; stemmen winnen! 
Ze hebben allemaal best goede plannen om het leefklimaat in je omgeving beter te maken, meer werk, betere scholen, bejaarden mooier opbergen, kinderen netter opvangen of de junks betere heroïne verstrekken, allemaal goed bedoeld dus, maar wat komt er van terecht? Elk jaar in december doet de helft van de bevolking mee aan het doen van goede voornemens voor het komende jaar, niet meer roken, minder naar de buurvrouw kijken of juist meer, maar maken ze hun voornemens waar? 
Bij de verkiezingen is het vrijwel het zelfde, ze beloven van alles, maar zodra ze in de goedbetaalde ‘zetel’ plaatsnemen, krijgen ze het Zwitserleven gevoel en vinden het wel best. Slecht enkelen spannen zich echt in voor uw welzijn, meestal de wat kleinere partijen, want zij moeten er nog voor werken, gaan er hart tegen aan om hun belofte waar te maken. Natuurlijk krijgen ook zij de kans niet om alles uit te voeren wat ze zich hadden voorgenomen, want hun ideeën worden meestal onder geschoffeld  door grote en logge partijen die uit traditie nu eenmaal de koers varen die ze al jaren varen, al of niet met succes. We moeten dan ook als kiezer eigenlijk niet kijken naar de verkiezingsprogramma’s van deze partijen, nee we moeten kijken naar de programma’s van de vorige verkiezing en wat daar van waar is gemaakt! 
Het is natuurlijk leuk als een partij belooft dat ze er voor gaan zorgen dat de werkweek naar 20 uur moet en dat de vakantie’s uit minstens 4 maanden moet gaan bestaan, maar wat maken ze daar van waar? Mijn stem zouden ze hebben, al maakten ze de helft maar waar! Maar het is alweer te laat, want terwijl u dit leest gaan de stembureau’s al weer dicht, en hebben we dus weer meegeholpen om een aantal politici in het zadel te helpen terwijl we anderen met ons rode potloodje er juist uitgeknikkerd hebben, een fijn gevoel toch? Heerlijk, als straks een of andere partij iets wil gaan uitvoeren wat ik niet wil, kan ik lekker met een spandoek voorop gaan lopen in een demonstratie tegen dat besluit. Want ik heb op een andere partij gestemd, hadden ze maar moeten luisteren! 
Ja, ik heb gestemd, op een ouderwetse partij, ze zwalken een beetje rond en doen soms dingen waar ik achter sta, maar ook waar ik de pest aan heb, nou en? Maar helaas zijn er ook mensen die niet hebben gestemd, het haalt toch niets uit zeggen ze dan. An me hoela, als iedereen er zo over denkt dan kunnen we een complete anarchie verwachten want dan is de totale leiding, lees; controle, verdwenen en dan regeert slechts het recht van de sterkste, en dat zijn meestal de mensen die wat redelijk denken betreft een probleem hebben. Mijn partij wil een sterke economie, een goede volksgezondheid, vrede in het Midden Oosten, hogere lonen, lagere prijzen en ze hebben een goed drugs beleid, dus daar gaat mijn stem heen, althans als deze partij had bestaan.
 

Jan