Het is niet pluis op de buis!

geplaatst: 18 maart 1998

Jan Koopmans

Je hebt van die momenten waarop je denkt dat je van een andere wereld vandaan komt. Als onschuldig burger kijk je dan eens naar een journaaltje hier en een actualiteitje daar, op de tv. wel te verstaan. Maar wat er nu allemaal voor berichten van ons scherm denderen, ik weet het niet meer, maar pluis is het niet. Ben je groot gebracht met allerlei goede tips van je ouders, nooit jokken, altijd lief zijn, nooit stelen, gezond eten, niet roken, veel fruit eten, geen drugs gebruiken, veel bewegen en zuinig met seks, ga zo maar door. Krijg je plotseling, na aanleiding van onderzoeken op academisch niveau, de mededeling dat het ‘mee-roken’ niet ongezond is, maar zelfs weerstand verhogend werkt, een joint is niet schadelijk, van fruit kunnen sommigen kanker krijgen en elke dag een paar borrels verkleind de kans op hartziekten. Voegen we daar dan nog de mededeling van een of andere bisschop aan toe die zegt dat je wel mag stelen als je geen geld hebt om eten te kopen, dan krijg je toch het gevoel dat je een ‘nurd’ bent omdat je te netjes leeft! Zo ook de opmerking van een Amerikaans onderzoek team dat heeft uitgevogeld dat het slaan van kinderen een positieve invloed heeft op hun opvoeding. 
En dan het vele bewegen wat we van iedere dokter moesten doen, larie! Onder sporters vallen de meeste gewonden en dooien, laat mij maar ‘zitten’. Zuinig met seks? Kom nou, 1200 kilo calorieën kwijt door een flinke vrijpartij is toch goed voor de lijn en de spieren? Het komt er zo zoetjes aan op neer dat alles wat vroeger verkeerd was, nu plotseling kern gezond is geworden. 
Op de basis school, die noemden we toen nog gewoon lagere school, mocht ik uitsluitend met mijn rechter hand schrijven, terwijl ik linkshandig ben, ik heb daar nu nog een trauma van. Later mocht je ineens wel links schrijven, als dat tenminste je voorkeur had. Als ze nu maar niet ook dat weer gaan veranderen want ik kan met mijn rechterhand nog niet eens mijn borrelglaasje rechtop houden! 
Wat zal er een hoop veranderen door deze nieuwe leefwijze. Ma Flodder, van de gelijknamige films over een zeer asociaal gezin, zal zich moeten laten omscholen tot een burger trut in een streepjes jurk met glimmende pumps, om nog een beetje provocerend over te komen. Want als het zo door gaat moeten we allen haar gedrag overnemen, kinderen schoppen, lekker blowen, jatten als de raven, fruit tegen de muur te pletter gooien, flink sigaren roken om de medemens gezond te houden en behoorlijk doorzuipen om de aders open te houden. 
Je moet trouwens ook je huisarts dan maar niet meer helemaal serieus nemen, want zij hebben door hun te drukke praktijk geen tijd gehad om naar de tv te kijken, dus zijn ze niet goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de gezondheid. Mijn huisarts zie je bijvoorbeeld elke winter op de schaatsen over de singels hier in de buurt slingeren, hij denkt nog steeds dat het gezond is, maar als hij straks een been breekt zit ik te lachen in mijn luie stoel met een borrel in de ene hand en een joint in de andere, terwijl mijn vrouw de kinderen de deur uittrapt en een flinke peuk staat leeg te slurpen, om alvast krachten op te doen, want inmiddels is veel seks gezonder geworden dan ooit!

Jan