Sloopster krijgt nieuwe jurk

geplaatst: 25 maart 1998

Jan Koopmans

Heeft u wel eens last gehad van een autokraker? Nee? Nou dan wordt het toch eens tijd! 
Onze oudste zoon had vorig jaar eindelijk een 'kadetje'  kunnen kopen van zijn zuur verdiende centen. Door flink over te werken en kleinere hamburgers te eten had hij onlangs geld genoeg bijeen gespaard om ook nog een stereo-tje in zijn bolide te bouwen. Maar zoals dat tegenwoordig gaat, de een werkt er voor en de ander gaat er mee aan de haal. Zo gebeurde het onlangs dat de gehele hoedenplank uit zijn wagentje werd gejat, want daar zaten de luidsprekers in vast gemaakt. Het is treurig en ook nog verdrietig, maar aan alles zit ook een komische zijde. Want welke gek pikt nou een hoedenplank? In deze tijd waarin men slechts petten draagt om de kaalheid te bevorderen, heb je toch geen hoedenplank meer nodig? Maar hoe kom je nu weer aan een dergelijk auto onderdeel? Nieuw zijn ze niet te betalen. We hebben gefaxt, getelefoneerd en ook nog op het internet gekeken, nergens was er een hoedenplank te vinden, belachelijk! Uiteindelijk hebben we toch nog een sloperij gevonden die er wel een had, het was een wonder! 
Mijn jongste zoon samen met onze aanstaande schoondochter wilden wel met me mee. Natuurlijk zat ik achter het stuur, in een geleende auto die net zo lang was als de hoedenplank breed zou zijn, maar dat was geen probleem. Bij de sloop aangekomen moesten we ons melden bij een bordje,  'hier melden'. We keken verdwaasd  naar het lege hokje, is hier iemand, riep ik zacht  Een schelle vrouwen stem riep ons nors toe dat we bij het andere hokje moesten komen, met het bordje 'pas op de hond' er op. Het vrolijke type deelde ons mee dat we maar zelf moesten zoeken tussen de wrakken. Nou dan is de hel los zeg! 
Loop ik daar op mijn slippers door een laag bagger waar een Hagenaar nog geen broodje ei met ui van zou lusten. En alsof de duivel er mee speelde, alle Kadetjes stonden bovenop een ander afdankertje!  Met gevaar voor eigen leven klom ik over Taunussen, Kevers, Buck's en Daffies, nergens was nog een hoedenplank te vinden. 
Maar ons modderbad werd beloond, we vonden er plotseling alle drie een. We hebben ze uitgebreid vergeleken, zit er bij jou ook een kras op? Opgelucht en dol gelukkig togen we met het stuk hardboard in de richting van hare majesteit de oppersloopster. Vijftig gulden, knalde het met een rotgang uit haar strot. We keken elkaar aan, ik kreeg laatst het zelfde bedrag voor mijn afgekeurde Opeltje terug van dezelfde sloper, en daar zat nog heel wat meer in dan een hoedenplank! We hebben haar het geld maar gegeven, kan ze ook eens een nieuw jurkje kopen. 
Mijn zoon neemt nu als hij ergens parkeert, in de ene hand zijn radio mee en in de andere de hoedenplank, we hebben er een handvat aan gemaakt. Waar is de tijd gebleven dat een dief alleen maar radio's pikte? Waar moet dat heen als je zelfs een dief al niet meer kunt vertrouwen?

Jan