Weg met die boom!

geplaatst: 13 mei 1998

Jan Koopmans

Volwassen worden en zijn, het valt allemaal niet mee! Natuurlijk, het heeft zijn voordelen, je mag een woordje meepraten, je mag belasting gaan betalen en niet te vergeten je mag gaan stemmen! Dit ondervonden twee van onze pas stemgerechtigde zoons, vorige week tijdens de verkiezingen voor de tweede kamer. Reeds lang van te voren had de jongste, een fanatieke auto-gek, al aangegeven dat hij Groen links wel zag zitten! Dat volwassen zijn moeilijk is bewijst deze keuze van hem wel heel erg duidelijk. Groen links wil juist het auto verkeer terug dringen en de benzine prijs verdubbelen! Maar goed, wie ben ik? 
De oudste maakte het nog bonter; ik ga CDA stemmen, zei hij na het zien van een televisie debat. Nou is onze oudste van het type; ik geloof wat ik zie en verder is het nonsens, dus god bestaat niet. En dan toch CDA stemmen? Ik heb zeker na de oorlog even wat over het hoofd gezien! Maar goed, het is natuurlijk al een prima zaak dat ze gaan stemmen. 
In vele landen is het onmogelijk je politieke voorkeur uit te spreken, dus we moeten heel blij zijn dat we in dit land invloed hebben op de samenstelling van ons kabinet. Toen we uiteindelijk met zín allen naar het stem bureau togen, we maken er altijd een sociaal gebeuren van, kwamen onderweg de wildste verhalen los. Als het CDA wint dan ga ik meer verdienen en dan koop ik mooi een nieuwe stereo, memoreerde onze oudste. Ach joh, protesteerde de jongste: Groen links heeft tenminste oog voor de natuur en zorgt ervoor dat het milieu gespaard blijft, ze zijn tegen het kappen van bomen en verder doen ze ook een heleboel goede dingen. Kolere, antwoordde de oudste weer; en kom je nou voor die ene pokkeboom helemaal naar dit stembureau toe? 
Mijn vrouw en ik keken elkaar maar eens knipogend aan, ze zijn nog zo naÔef, laat maar. In het stem bureau aangekomen bleek dat het volwassen zijn toch ook wel problemen met zich mee kan brengen. Ma, hoe gaat dat, vroegen beiden in koor. We kregen allemaal de lijsten aangereikt door de medewerkers van het bureau, natuurlijk is het dan logies dat je daarmee naar een hokje loopt om je voorkeur aan te kruizen. Voor onze nieuwe volwassenen was dat echter toch nog een heel gepieker. Gek dat ik me niet kan herinneren ook dit soort problemen gehad te hebben toen ik stemgerechtigd werd. 
Gelukkig is het allemaal nog goed gekomen. PVDA is de grote overwinnaar, dus geen nieuwe stereo en de bomen moeten ook nog maar even wachten met groeien, maar de benzine prijs blijft even zoals deze nu is. En nou begint het gebakkeleid natuurlijk over de samenstelling van het kabinet. Hare majesteit, u weet wel die van Claus, heeft al een informateur aangesteld, maar of die goeie ideeŽn heeft moeten maar afwachten. Tegenwoordig hebben kabinetten een kleurtje, rood, groen, paars of blauw. Maar bijna iedereen in het huidige, demissionaire, kabinet wil weer paars! Is dat eigenlijk wel democratisch? In een land als het onze, lopen de monden altijd over van kreten als het opkomen voor minderheden en hulp aan de zwakkeren. Moeten we dan niet alle partijen laten regeren? Is het eerlijk om een kleine partij niet te laten mee regeren omdat ze minder kiezers hebben dan de grote? De grote partijen maken de dienst uit en de kleintjes hebben hooguit het recht daar een beetje tegen te protesteren. Het is net zoals in het dagelijkse leven, minderheden blijven minderheden, hun mening word gehoord maar niet meer dan dat. 
Maar we kunnen er weer tegenaan, lekker mopperen op de fouten van de regering, wij weten het toch altijd beter dan die wereld vreemde politici, want zij kennen de sloppenbuurten niet, zij weten niet dat een heel brood meer dan twee piek kost en ook zij staan niet te bibberen als de huisbaas zijn duizend gulden huur elke maand komt innen. 
Nee, als het aan mij lag dan mogen alle partijen regeren, dan kunnen we het geld van de verkiezingscampagne gebruiken om de armoe te bestrijden, dat is altijd nog beter dan het neerzetten van bomen.
 

Jan