Pepper

geplaatst: 27 mei 1998

Jan Koopmans

U en ik, we zijn er maar mooi klaar mee: We liggen aangemeerd tegen een stad waar een heleboel besluiten, geboden en verboden worden klaar gesmeed om het de burger vooral maar zo onduidelijk mogelijk te maken. Ik bedoel uiteraard Rotterdam. In die stad hebben ze een burgervader die we gerust de Bill Clinton van de Rijnmond mogen noemen. Nooit vies van een schandaaltje, houd van lekker stappen en komt alleen maar naar belangrijke zaken waar een heleboel P.R. aan vast zit. Als er ergens een opening is waar niet genoeg aandacht door de pers aan wordt besteed, dan is Bram ernstig verhinderd. Maar komt de landelijke pers opdraven dan is de goede knul best bereid om een paar opzienbarende opmerkingen te maken. 
Voetbal wedstrijden geven veel rotzooi, en daarom moet het verkopen van bier maar worden verboden. Zomaar een oplossing uit de weke hersencellen van Pepers super brein. Trouwens het voetbal heeft regelmatig te kampen met plotselinge oprispingen van oom Bram, onverwachte verschuivingen van aanvangstijden en aanpassingen van de algemene politie verordening zijn regelmatige wapens die door deze stadsbestuurder ten strijde worden gedragen, om het toch maar vooral hinderlijk te maken voor de betrokkenen. Ik geef toe; voetbal veroorzaakt veel ellende en kost de burger jaarlijks miljoenen aan schade en kosten voor de beveiliging, maar moet je dan als stadsbestuurder niet gewoon consequent zijn en gewoon het voetbal verbieden? Gebleken is inmiddels dat het toch niet lukt om ‘supporters’ van voetbalclubs tot nette mensen om te turnen, dus laat dan gewoon de wedstrijden zonder publiek spelen, op de tv kun je het toch veel beter zien! 
Maar nee, het Rotterdamse opperhoofd komt weer met ontzettende doordachte plannen op tafel. Een van zijn brainwaves is het verbieden van de verkoop van bier, door de Rotterdamse horeca, tijdens belangrijke wedstrijden. Dat is het! Natuurlijk, geen bier en dan is de ‘harde kern’ ineens zo mak als een lammetje en zingen ze uit volle borst het Wilhelmus terwijl ze een omgevallen tegenstander netjes overeind helpen en hem een glaasje limonade aanbieden. Jammer dat dit soort ideeën niet eerder bij deze grootmeester zijn opgekomen. 
Hij zou namelijk nog veel meer goeds hebben kunnen doen met deze strategie: Sluit de banken, dan heb je geen overvallen meer, haal de bushokjes weg dan worden ze niet meer gesloopt, voer een algeheel straat verbod in, dan behoren straatroven tot het verleden en kan de Politie nog verder bezuinigen. Maak de maximale rij snelheid van het verkeer 10 km per uur en je hebt de veiligste stad van de wereld. Als je dan ook de Botlek nog sluit en de haven dicht dondert met bagger uit Groningen, kan het hier een prachtig natuurgebied worden waar een burgemeester kordaat met zijn ambtsketen om naar zijn onderdanen zwaait. Dat die onderdanen tegen die tijd slechts bestaan uit een paar rottende ratten en half verzopen honden, zal hem dan niet meer uitmaken, want die drinken niet en geven niet om voetbal. Nee, meneer Peper, het was een mooie tijd, maar het besturen van een grote stad zoals Rotterdam en omgeving, is een zware klus waarvoor je veel kennis moet hebben, het is dus tijd om eens te kijken naar een opvolger met inzicht. Bovendien; wordt het niet eens tijd om samen met Neelie eens een blokkie om te kunnen lopen zonder lastig gevallen te worden door mensen die je ook al niet helemaal hebben begrepen. 
Ga nou eens lekker solliciteren als Burgervader in een klein dorpie, Crom Strijen of zo.... Heus wees niet bang, wij gunnen het je van harte!
 

Jan