Blaas die brug maar op!

geplaatst: 8 juli 1998

Jan Koopmans

Ooit was er iemand op het idee gekomen om van Rotterdam en omliggende gemeenten maar een stadsprovincie te maken. Dat idee haalde het niet, en ik ben daar blij om, maar wie ben ik? Ik woon, zoals u weet, in Hoogvliet en daar hebben we onze eigen ‘burgemeester’ Hans Elemans, en die moet natuurlijk blijven. Dat grote logge Rotterdam, kan toch nooit het welzijn van burgers uit Hoogvliet of Spijkenisse en andere randgemeenten behartigen? 
Maar nu is er een soort tét a tét ontstaan tussen Spijkenisse en Hoogvliet, een soort vrijage tussen twee verschillende culturen dus. Toch is het zo gek nog niet, Hoogvliet een deelgemeente die jarenlang de opvang heeft gedaan van de sociaal zwakkeren, kan zich nu misschien los wurmen van het slechte en onterechte imago. Hoogvliet heeft natuurlijk voor het grootste deel inwoners die nu niet direct allemaal op het maximale welstands niveau zitten, maar zijn daarom de mensen minder? Ik denk het niet! De huizenmarkt bestaat voor een dikke 80% uit goedkopere woningen, maar dat wil niet zeggen dat de bewoners ook goedkoop zijn. 
Spijkenisse heeft in tegenstelling van Hoogvliet, een overwegend ‘duurder’ publiek, hogere huren, en ‘nettere’ mensen. Lulkoek natuurlijk, mensen zijn mensen, rijk of arm, het maakt weinig uit. Natuurlijk kijken de armen op de rijken neer en de rijken doen hetzelfde naar de armen, dus zijn we allen even rijk, of arm. Daarom is het dan ook een goed idee om Spijkcity en Hoogvliet samen te laten gaan. Alleen die brug, wat moet je daar nou mee? 
Persoonlijk heb ik altijd de indruk dat die verwenste bruggenwachter met een verrekijker staat te gluren of ik er niet toevallig aankom, zodat hij dan heel sneeky het schroot alvast omhoog kan takelen. Willen we een hechte samenwerking tussen de beide ‘steden’ goed laten verlopen dan denk ik dat we eerst eens moeten kijken of we de laatste resten van deze ‘ ouwe Moerdijk’ niet kunnen opblazen of zo. Een mooie zesbaanstunnel met een aparte buis voor fietsers en landbouwvoertuigen kan dan een prachtige nieuwe slagader worden voor het geweldige lichaam dat de twee gemeenten dan samen gaan vormen.  
Dan de vraag over wie de baas moet worden. Het maakt mij niet zoveel uit, alles is toch beter dan Bram. Maar toch zullen de leiders van beide continenten nog een behoorlijk robbertje moeten knokken om uiteindelijk de burgemeester van Hoognisse te worden.  Natuurlijk heb ik een voorkeur voor onze Hans, want hij heeft als Hoogvlieter de laatste jaren bewezen dat ook mensen met een rommelige baard best goed kunnen besturen. Samen hebben we dan de beschikking over twee prachtige winkelcentrums, Hoogvliet heeft de Binnenban met dat prachtige bronzen beeld en Spijkenisse de Kopspijker met die enorme kromgeslagen draadnagel, wat wil je nog meer? 
Voor alle bewoners gaat er dan een wereld van mogelijkheden open. Spijkenisse heeft een theater, Hoogvliet een gevangenis en een metrosplitsing naar Schiedam zodat mensen die willen vluchten altijd nog daar heen kunnen, handig toch? Ik heb het gevoel dat we hier dan een prachtige stad gaan vormen die trots kan zijn op hun verscheidenheid aan inwoners en waar tevredenheid vaker voorkomt dan ontevredenheid. Bovendien gaat onze burgemeester niet naar Indonesië, met zijn vrouw, om te kijken hoe een dictatuur werkt, nee, onze Hans gaat de wijk in om met gevaar voor eigen leven buurt thermometers te onthullen of 40 miljoen te scoren voor een groot stedelijke opknapbeurt, dat is pas vooruitzien! Lang leve de fusie!

Jan