Weer geen weer

geplaatst: 15 juli 1998

Jan Koopmans

Nu we al die ellende met die oranje vlaggetjes weer achter de rug hebben, wil ik het eens over het weer hebben met u. Wij, als trouwe aanhangers van het betere weer moeten de handen ineenslaan en massaal protesteren bij de verantwoordelijken, dit kan niet meer! Het is een en al treurnis, regen, soberheid, misère, wind en koude, helemaal te gek joh hè. Ik kan me voorstellen dat als je van zelfkastijding houd je, met dit weer, in zwembroek op de fiets naar Groningen wilt rijden, maar de meesten onder ons zijn wat minder masochistisch aangelegd. 
Persoonlijk heb ik het gevoel dat we dit jaar weer een kostbare zomer hebben misgelopen. De gemiddelde mens maakt maar 77 zomers mee in zijn leven, dus is dit jaar weer een behoorlijke aanslag geweest op je noodzakelijke vitamine C, die er voor moet zorgen dat je fit genoeg blijft om je lekkend dak te repareren. Je ziet de weermannen op je tv scherm met een staalhard gezicht de volgende depressie aankondigen, ze schamen zich er niet eens voor! Ik heb het al eens meer gezegd, Pelleboer had het weer veel beter onder controle dan al die virtuele mooie babbelaars van de ultramoderne weerlaboratoria. 
De medicijnman uit Kowakaka, Plasieplensplens, is tot een betere voorspelling in staat dan menig ‘ontwikkeld’ weerdeskundige die ,omringt met satellieten en computers, nog niet eens het weer van gisteren kunnen voorspellen. De gemiddelde boer, al of niet met kiespijn, kan aan zijn klompen beter voelen of er onweer op komst is dan de NASA met een meetdoosje van 100 miljoen dollar. Als het zo doorgaat dan gaat ons mooie landje ten onder aan aardappelrot en onderontwikkelde bleekneusjes die elke dag een bruis tablet met vitamine moeten slikken om krachten op te doen voor de komende winter. 
De strandpaviljoen houders moeten zich omscholen tot fysiotherapeut of plegen hari kiri. Mijn tuin, anders zo fraai in bloei, staat gemiddeld voor een geeltje aan groen weg te teren, en dat per dag! Deze ‘zomer’ heb ik nog geen meter gezwommen, veel te koud, dat kunnen mijn genitaliën niet hebben! Dus lijkt de tijd mij rijp om er wat aan te gaan doen. Ik heb verschillende faxen de deur uitgedaan, het KNMI, de NASA, Piet Paulusma en Ed Aldus, krijgen van mij nog één kans, komt er geen verbetering dan start ik met de oprichting van de stichting voor weerslachtoffers! 
Sommige weermannen kunnen er echt niets aan doen, van TV Rijnmond bijvoorbeeld, Ed Aldus, doet stinkend zijn best er wat van te maken, hij goochelt met tandwielen en nepwolken op het scherm alsof het een lust is, maar als al die andere weermannen hun plicht verzaken, wie is hij dan om de depressies buiten het Rijnmond gebied te houden? Het is ondertussen alweer diep in juli en mijn vrouw heeft nog niet één keer die spannende bikini aan gehad die ze zo trots in de uitverkoop had buitgemaakt. 
Gelukkig komt over een paar maanden de winter er al weer aan, lekker guur en koud, je weet dan tenminste dat het pokkeweer is, nu zit je maar te hopen tegen beter weten in. Ik denk dat ik volgend jaar maar gewoon op vakantie naar het buitenland ga, ik wil ook wel eens lekker bruin bakken in die koperen ploert! Misschien ga ik wel naar België, daar is het ook pokken weer, maar de weermannen brengen het daar zo smakelijk dat je met plezier in de regen gaat wandelen. Ik ben dat gezwaai met die armen van de Hollandse weerman meer dan zat, hoe meer ze op de kaart aanwijzen, hoe rotter het wordt. Als Pellie, hij rust in vrede, dit allemaal zou kunnen zien, dan had hij zeker wat zonnestraaltjes over mijn bleke huidje laten stralen. Maar laten we hopen dat het volgend jaar beter gaat, want dat is de laatste zomer van de eeuw, dat moeten die hansworsten met hun Baro en hygrometers toch wel voor elkaar kunnen krijgen?

Jan