Sport? Da’s geen sport!

geplaatst: 5 augustus 1998

Jan Koopmans

Sport verbroederd, sport is gezond en sport is leuk om naar te kijken. Kom nou, daar klopt toch al jaren niks meer van? Heeft u al die agressie dan nog nooit gezien die er naar bovenkomt bij zogenaamde supporters als hun ploeg niet kan winnen? Ze slaan elkaar de hersens in om te laten zien dat ze een schurft hebben aan de ‘vijand’ en dat terwijl geen enkele ploeg kampioen kan worden zonder die vijand! Er vallen ook regelmatig doden en zwaar gewonden, en dat noemt men dan de verbroedering in de sport? En dan zou sport gezond zijn, kom nou! 
Een derde van de zieke arbeidskrachten in het bedrijfsleven, is dit ten gevolge van het uitoefenen van een sport. Dit kost jaarlijks ruim 350 miljoen gulden aan arbeidsverzuim! En bijna een derde daarvan komt door voetbal, gevolgd op grote afstand door hockey met z’n 190.000 blessures, dus denk ik dat een lekker potje denksport toch een stuk veiliger is. Bovendien gaan sommige sporters zo tekeer met pepmiddelen dat ze bij de finish niet eens meer weten waarom ze daar staan. Fietsers die proberen als eerste aan te komen, bij een van reclame druipende finish vlag ergens in Frankrijk, hebben soms zoveel doping in hun thee gedaan dat de cameraman op zijn motorfiets moeite heeft om hen bij te houden. En dan die spierballen uit de sportschool, er zijn er bij die zonder al die anabolen nog geen rammelaar kunnen vasthouden. Nee, gezond is anders! 
Heeft u wel eens gezien wat er van ex sporters terecht komt? Erica Terpstra bij voorbeeld, zit nu bij de VVD, dat komt er van als je teveel gaat verdienen met topsport, zonde van zo’n deern. En dan Mohammed Ali, heeft altijd gebokst, hij herkend zijn eigen gezicht niet eens meer voor de spiegel, zonde van zo’n knul, was hij nou maar in de politiek gegaan. We zullen het maar niet hebben over al die formule 1 rijders die nu op rolstoeldansen zitten om nog een beetje het mobiliteit gevoel te behouden. En ook niet over al die paarden die moesten worden afgemaakt omdat de berijders het onderste uit de kan wilden hebben. Kilometers zwachtels en gaas zijn er om de blessures van sporters gewikkeld, wie betaald dat allemaal? 
U merkt het al, ik sport niet, mij veel te link! En dan zou sport ook nog leuk moeten zijn om naar te kijken. Is dat zo? Het kan soms best leuk zijn om naar de prestatie’s van anderen te kijken, want er zijn ook nog genoeg echte sporters, zij zijn niet krachtig geworden door rare stofjes of middeltjes, nee zij hebben gewoon eerlijk getraind in de sportschool of op de weg, met hun fietsje dat ze zelf hebben betaald, van hun krantenwijk. Door de komst van betaalde sport is eigenlijk het sport tijdperk voor volwassenen afgelopen. Sport kun je doen omdat de natuur je een lichaam heeft gegeven waarmee je goede prestatie’s neer kunt zetten. Een goede zaak, want een goed getraind lichaam is nooit weg. Maar een suf getraind lijf gaat naar de haaien, zeker als je niet van ophouden weet. En dat suf en kapot trainen komt omdat men voor sportieve prestatie’s is gaan betalen, dat is niet goed, dat is geen sport, dat is werken! Natuurlijke prestatie’s mogen niet worden betaald, of wel soms? Ook betalen is nog niet zo erg, maar noem het dan geen sport meer. 
Als pa en ma in de stille late avond elkaar gaan beminnen is dat nog liefde, maar als ze het zelfde zouden doen op de Keileweg in Rotterdam dan heeft het een heel andere naam, want als je je lichamelijke prestatie’s laat betalen, dan, dan is het geen sport meer, en dat weet ik heel zeker! Maar sport kan toch leuk zijn om naar te kijken, al is het maar om te zien hoe sportief onze toekomstige koning is, hij fietste bij de ‘Tour de dope ‘  zelfs zonder stimulerende middelen! Denk ik.

Jan