Triest weer

geplaatst: 19 augustus 1998

Jan Koopmans

Het is triest maar waar. Enkele weken geleden heb ik de weermannen er van beticht, niet in staat te zijn ons het weer te geven dat we verdienen, en toen begon ineens de zon te schijnen! 
Je ziet de ene na de andere malloot plotseling snipperdagen opnemen teneinde hun melkwitte onderdanen in de koperen ploert de kleur te laten branden die in overeenstemming is met de bovenste kleur van onze vaderlandse driekleur. Alles moet er voor wijken, de hond blijft op het balkonnetje achter, want het huis moet bewaakt blijven. Dat de dierenambulance daarna samen met de brandweer het dier moet behoeden voor een zonnesteek door gebrek aan water, zal het baasje een zorg zijn, hij ligt met een factor 40 naar de ‘stukken’ op het strand te gluren! 
Een file van twintig kilometer kan ook de echte zonaanbidder niet tegenhouden, voorbakken in de rij geeft een extra kick. Natuurlijk staat de radio in alle voertuigen van deze strandgangers volop aan, stel je voor dat er plotseling een stilte valt! Als dan eindelijk het water is bereikt is het nog een hele kunst om je trouwe vierwieler kwijt te raken op een beetje mooie parkeerplaats. Sommigen zijn heel creatief in het parkeren, in de duinen, op het gras, bij een ijskraampje, of gewoon op een invalide parkeerplaats, het maakt ze niet uit, als ze maar kunnen zonnen! En dat is overal het zelfde, of je nou naar ‘ de Hoek’ gaat of naar de Maasvlakte, het is overal gelijk, drukte, warmte, geen parkeerplaats en heel veel bezwete en half of geheel ontklede mensen. 
Heeft u er op het stand wel eens op gelet hoe mensen soms stunten tijdens het verwisselen van gewone kleding naar badkleding? De meest vreemde bewegingen worden gemaakt om te voorkomen dat iemand een glimp op vangt van hun naakte lichaam, en dat terwijl 50% van de mensen er net zo uitziet! Dan gaan ze liggen, tenminste als de parasol staat en de meegebrachte audiotoren is voorzien van nieuwe batterijen. Enkelen proberen heel stoer even het water te testen op kwaliteit en vooral temperatuur. De meesten, vooral die macho spierbundels, gaan al snel weer aan wal want hun kapsel zou eens door de war kunnen gaan, en dat is slecht voor hun imago! 
Trouwens op het strand zie je meer, en wordt je zelf ook beter gezien, want je gaat uiteindelijk ook een beetje om het andere geslacht te imponeren. En dan die radio, bij elke stap die je verzet hoor je een andere muziekje, het lijkt de Efteling wel! Het lijkt me juist zo leuk om er eens lekker ‘van tussen’ te zijn, dus geen radio en geen zorgen om je kapsel of andere onbelangrijkheden. 
Gelukkig gaat al deze ellende aan ons voorbij! Wij hebben geen tijd, want zoals ik u reeds eerder vertelde, we gaan verhuizen. Dus terwijl al die luilakken hun Playboy gevoel liggen te uiten aan het water, staan wij hier te buffelen met dozen kratten en opgerolde vloerkleden. En dan tussendoor moeten we ook nog twee New Foundlanders uit elkaar houden, want die willen steeds tussen de stapels dozen aan gezinsuitbreiding gaan doen, maar wij vinden het er allerminst tijd voor, eerst verhuizen en dan zien we wel weer! Trouwens ik ga eerst nog een hondenhok timmeren, want al die kleintjes mot ik echt niet binnen! Maar omdat het toch al zo warm is zal ik het maar niet langer maken. Dan bent u tenminste snel uitgelezen, ik ben gauw klaar, en ook onze hoofdredacteur is weer gelukkig want die kan dan samen met u naar het strand, terwijl ik verder ga inpakken.

Jan