Heeft u wel een vergunning?

geplaatst: 2 september 1998

Jan Koopmans

Het leven is op zich best wel aardig, maar onder elkaar maken we er een mooie puinhoop van! Alles moet geregeld worden, zo hebben we dat kennelijk eens af gesproken. Niets mag en kan zonder vergunningen of formulieren die je het hemd van het lijf vragen, alles moet officieel zijn! Je werkgever of uitbetalende instantie bepaald hoe laat je uit de veren moet en op welke dagen. Je huisbaas verteld wel hoe je je huis wel of niet mag aanpassen aan de wensen van je zelf. De overheid zegt wel hoeveel belasting je moet betalen en wanneer je de vlag moet uitsteken omdat er een nationale feestdag plaats grijpt. Doktoren vertellen je welk voedsel je moet eten om gezond te blijven zodat je zo lang mogelijk belasting kan betalen. Er is een verordening die verteld dat je rechts moet rijden in het verkeer behalve als je bij Hoek van Holland oversteekt. 
Zo hebben we overal regels voor, niets mag en weinig kan! Wat je ook verzint, het moet worden aangevraagd of in ieder geval moet je nakijken of het is toegestaan. In gezinsverband is het al niet veel beter, eten op vaste tijden, slapen na een bepaald uur, de liefde bedrijven wanneer het de ander uitkomt en douchen alleen als de vaatwasser niet draait. Hopeloos wordt je er van! 
En dan is het nog niet het ergste dat je eerst vergunningen moet aanvragen, nee het wachten om aan het kleinood te komen is erger. Loketten, je hebt ze overal, waar hele rijen mensen voorstaan zijn heel gewoon. Dankzij de computer techniek zijn de rijen langer geworden want alle bekende gegevens moeten ook nog met de hand een keer worden ingevuld! Als je ergens een keer je geboortedatum verkeert hebt ingetikt dan staat de ME voor je deur want het computernetwerk heeft je fout onmiddellijk opgemerkt! Toch moet je steeds weer overal vertellen wie je bent hoe je heet en wat voor krant je leest, terwijl ze het allemaal al weten, daar binnenin die bak met harde schijven van de overheid. 
Belasting, ook zo iets, je hebt een inkomen, je hebt vaste lasten, allemaal bekend bij de computer in Rijswijk, nee hoor, je moet het ze nog een keer vertellen. Vroeger zat er een pennenlikker achter het loket, een aardig mannetje met een ambtelijk snorretje. Als je ooit eerder was geweest dan kon hij na het noemen van je naam de rest wel uit de kaartenbak halen, snel eenvoudig en foutloos. Vandaag de dag moet alles in veelvoud worden ingediend en dan hebben ze nog het lef om je te wijzen op een fout omdat de computer de juiste gegevens heeft en jij niet! 
Zo komt het dat het aanvragen van een vergunning, bijvoorbeeld om je vrouw een zoen te geven, soms meer werk is dan een paar weken werken voor de boete die je krijgt als je ergens geen vergunning voor hebt. Soms denk ik wel eens aan onze honden, ze doen maar, eten wanneer ze willen, gaan slapen of spelen als ze zin hebben en verder zal ze het een rotzorg zijn of je nu wel of niet een vergunning ergens voor hebt. Soms ben ik daar wel eens jaloers op, want ik moet voor die beesten wel een hele smak belasting betalen, zelfs als ze dood zijn, want ik betaal al twee jaar voor een hond die naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken, maar de belastingdienst krijgt mijn overleden huisdier niet uit hun bestand! Magneetje lenen heren? De door mijn belastingcenten gesubsidieerde drollenzuiger van de gemeente doet het alleen op plaatsen waar ik mijn honden niet mag uitlaten, tof he? 
Nou, ik heb er mooi schijt aan, van mij mogen ze het gewoon op de Coolsingel doen, want ik ruim het toch altijd op, u toch ook?

Jan