Wat u niet te lezen kreeg

geplaatst:7 oktober 1998

Jan Koopmans

We ‘zitten’ nu zo’n beetje in het najaar, het mooie van 1998 hebben we wel weer gehad. Ik zat laatst een beetje te mijmeren over al die stukjes die ik met veel plezier voor u en natuurlijk ook voor mezelf, heb geschreven. Het verzinnen van elke keer weer een nieuw onderwerp geeft vaak meer problemen dan het er over schrijven. Toch krijg ik elke keer weer voldoende middelen aangereikt, door de wereld om me heen, om de ‘beroemde’ 20 WP regeltjes op mijn beeldscherm te krijgen. Natuurlijk blijven er ook nog veel onderwerpen liggen waar ik liever niet over wilde schrijven. 
Zo heb ik het bijvoorbeeld niet gehad over Bill Clinton die geheel op eigen houtje de in Amerika uitgevonden Viagra pil heeft uitgeprobeerd alvorens hij toestemming gaf hem in de handel te brengen, hiermee heeft hij de bevolking een grote dienst bewezen. Ook heb ik het niet gehad over de niet bestaande relatie tussen Willem Alexander en Emily. Men zegt nu dat het uit is tussen die twee, terwijl het officieel nooit aan is geweest, dus.... niets gebeurd! 
Minister Peper van Binnenlandse zaken is ook niet aan de beurt geweest, wel zijn naamgenoot die burgervader probeerde te zijn in Rotterdam. Ik heb het ook niet gehad over de Betuwelijn, u weet wel die snelle treinbaan die er eigenlijk vijftig jaar geleden al had moeten zijn, maar door allerlei persoonlijke bezwaren van regeerders zal hij, als het mee zit, er over 50 jaar pas zijn! Natuurlijk heeft u mij ook niet gehoord over Windows 98, een uitvinding van Bill Gates om computers nog langzamer te maken, nee die man heeft al genoeg aandacht. 
Ook het slechte weer deze afgelopen zomer heb ik geen al te grote rol laten spelen in mijn wekelijkse ‘proza’ . Ik schreef ook niet over de nasleep van de Bijlmerramp, waarom zou ik? Er schijnen heel veel mensen te zijn die de waarheid niet boven tafel willen hebben, dat moet je toch respecteren, voor het zelfde geld zat er wel heel veel uranium in dat vliegtuig en dan gaan er veel mensen alsnog dood, dat kun je dan toch beter maar niet zeggen? 
Ook heb ik het niet gehad over de verdwenen filmrolletjes van de militaire optredens in Srebrenica, er verdwijnen zo vaak filmpjes, niets bijzonders toch? Hadden ze die dingen maar bij een één uurs service moeten brengen, daar gaat nooit wat fout! Zo zijn er heel veel onderwerpen geweest waar ik niet over heb geschreven maar wat ik best had willen doen. Maar ik hoop ze ooit nog eens bij de hoorns te kunnen grijpen. 
Er zijn ook wel eens onderwerpen waar ik niet over wil schrijven. Zo heb ik nooit over de zaak Dutroux willen schrijven omdat ik dat te goor vond voor woorden. Ook Clinton heeft het niet gehaald omdat ik het gewoon onzinnig vind om over iets dergelijks te schrijven. Hier in Nederland zou menig minister hetzelfde kunnen doen en daar nog de complimenten van collega’s voor krijgen. In De VS is het privé leven van een president belangrijker dan de veiligheid in de wereld. En dan maar zeggen dat het een land is met onbegrensde mogelijkheden! Ik denk eerder dat het een land is met de meeste hypocrieten en de grootste hamburgers, meer niet! 
Maar ook ons land heeft zo zijn problemen; burgenister Peper bij voorbeeld, hij speelt zichzelf tegen zichzelf uit! Ik vraag me nu alleen nog af wanneer hij de ex-burgemeester van Rotterdam eens een reprimande geeft voor zijn gegoochel met Brinkman. 
U ziet het, er waren nog veel meer onderwerpen, maar nu met de winter al weer in de verte in aantocht, ga ik over op de winter programmering, dus misschien schrijf ik straks weer eens een ‘wereldcolumn’.

Jan