Bloot is in!

geplaatst: 21 oktober 1998

Jan Koopmans

Iedereen moppert altijd over het vele bloot op de tv. Mij hoor je niet, nee hoor, echt niet! Bovendien valt het allemaal erg mee. Als je werkelijk eerlijk kijkt in de programmabladen, dan zie je dat minder dan vijf procent van het week programma word gevuld met bloot en erotiek. Voor de rest is het geweld, spanning en vooral sensatie. Films waarin elke drie minuten een dode valt door de meest wrede ingrepen, mogen rekenen op geen of weinig commentaar. Ook films die emotioneel zo sterk zijn dat er hele horden mensen daarna zelfmoord plegen, krijgen geen spatje kritiek! Maar o wee als er een blote dame of heer over het buisje loopt! Waar moet dat heen? Dat dàt zomaar kan! En de mensheid gaat naar de haaien, zijn uitdrukkingen die je regelmatig hoort van mensen die ‘niet gekeken hebben uit principe’. De meest natuurlijke vorm van omgang met elkaar is toch seks? 
Dat wil niet zeggen dat je het de hele dag moet doen natuurlijk, want dat hou je niet vol, maar het hoort meer bij het leven dan elkaar de hersens inslaan! Zonder het fenomeen seks zouden we er geen van allen nog zijn. Dus kan een beetje bloot ,op welk medium dan ook, echt geen kwaad! Natuurlijk mag je kinderen best een beetje beschermen tegen dergelijke beelden. Niet omdat het iets is wat ze niet mogen zien, maar gewoon omdat ze dergelijke dingen op jongere leeftijd nog niet begrijpen of het verkeert gaan zien. Maar voor de rest is seks niets meer of minder dan de enige methode om het mensdom in stand te houden. 
Verder zal het voor velen ook iets zijn om zomaar te doen, zonder gelijk een krijsende nazaat in de wieg te krijgen, net zoals eten en drinken, dat doe je soms ook voor het lekkere en niet voor de noodzaak! Ik geeft toe dat het soms wel eens wat overdreven is met dat blote gedoe. In reclame spots is het niet altijd op zijn plaats. Een schaatser die in zijn blootje een stukkie zeep zit vast te houden en een vent met een theedoek om zijn intieme delen die smeerkaas staat te eten, kan er bij mij niet in, ze hadden daar toch wel een dame voor kunnen nemen? Maar nu even zonder dollen; seks hoort bij het leven, we moeten er denk ik niet te moeilijk over doen, je schaad er niemand echt mee. 
Misbruik is een andere zaak, dat is uit den boze! Maar ik heb nooit begrepen waarom men beelden van geweld wel zonder mokken slikt en die van erotiek niet. Ooit zei iemand eens tegen mij: 'waarom mogen we niet naar seks kijken en wel naar geweld? Seks moet een ieder leren in dit leven, maar geweld kunnen we beter niet aanleren' zo beantwoordde hij zijn eigen vraag, en hij heeft gelijk! 
Als Woody Woodpecker zijn zoveelste slachtoffer maakt, zit ma rustig met haar kroost mee te lachen voor het scherm, wat zou ze doen als Woody ineens de bosjes in duikt met een vrouwtjes vogel? Zelfs programma’s zoals die van Buch hebben iets menselijks, men probeert een taboe te doorbreken. Men doet het niet direct op een slimme manier, maar ze doen tenminste wat. Je hoeft van mij echt niet op tv te laten zien dat je terwijl je gitaar aan het spelen bent je ook nog een achterwaartse wip met een dubbele rietberger kunt maken, maar gewoon een beetje erotiek moet toch kunnen? Schelden over al dat bloot is dus niet nodig, zeker in deze regio niet, want we hebben dertig andere kanalen op tv, en zappen kan iedereen! 
Ik denk dat de mensen die het hardst schelden, ook het meest kijken, of niet soms?

Jan