Eindelijk kunnen we op de koffie!

geplaatst: 28 oktober 1998

Jan Koopmans

Ik ben meer dan gelukkig! Het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik eens rustig ergens een bak koffie kon gaan halen, met een grote slagroom punt natuurlijk, in een gezellige koffieschop. We waren steeds maar aangewezen op de kroeg of ergens in een ongezellige superstore. Nu kunnen de Hoogvlieters, straks net als de Spijkenissers dat al lang konden, eens lekker zichzelf verwennen met een toffe bak in een speciaal daarvoor ingerichte zaak, dat ik dit nog mee mag maken! Hoogvliets Opperhoofd, Hans Elemans, heeft zelf gezegd dat hij er wat voor voelt, dus dan moet het wel goed zijn! Uiteindelijk heeft deze man steeds laten zien dat hij weet wat goed voor ons 'dorp' is, dus.... 
Maar er is ook wel iets vreemds met die koffieshop, het schijnt dat ze daar ook planten gaan verkopen, tenminste zoiets. Dat lijkt me toch een soort branchevervaging, want planten en zaden horen toch thuis in de bloemenwinkel of bij de tuincentra? Nou ja, wat kan mij het schelen, als ik maar rustig aan mijn koffie kan slurpen, dan zal het me een worst wezen of er ondertussen andere klanten met geraniums of hennepjes de deur uitlopen, het blijft toch gezellig nietwaar? 
Ook heb ik me laten vertellen dat sommige klanten hun aangekochte plantenresten door hun shag doen, om zo een dikkere sigaret te krijgen met meer smaak, nou ze doen maar hoor, de tabak is toch al duur genoeg dus kan een beetje plantaardige toevoeging geen kwaad. Spijkenisse heeft ook zoín zaak, loopt goed, het is er altijd gezellig, er gebeurd nooit iets onaangenaams en de mensen die er geweest zijn, zijn meestal erg tevreden en in de wolken. Alleen, ook daar handelen ze in plantjes en zaadjes, maar goed, beter in de plantjes werkzaam dan in de chemicaliŽn, ja toch? Kortom; ik vind het wel goed dat er door dit soort winkels weer een aanzet wordt gegeven om zich weer wat meer bezig te gaan houden met de plantenwereld. Voor hetzelfde geld hangen ze bij vrienden rond die zich bezighouden met schadelijke rommel en misschien wel van die gemene drugs, dat is toch niets voor onze toekomstige jeugd? 
Drug zijn toch al een probleem, zelfs in bejaardenhuizen, opaís schijnen zo stoned als een garnaal door de gangen te zwalken, dat moet toch niet kunnen? Daarom is het wel een goede zaak dat er van die winkeltjes zijn die plantjes verkopen om op te roken, je weet dan tenminste zeker dat je krijgt wat je koopt en je hoeft niet naar van die duistere plekjes waar ze je liever een shot heroÔne verkopen dan een zakje cannabis. Dus ben ik van menig dat het openen van zoín koffiewinkeltje een enorme meerwaarde zal gaan betekenen voor Hoogvliet! 
Natuurlijk zullen er wel weer mensen komen opdraven die het er niet mee eens zijn. Zij hebben natuurlijk zelf nooit iets te maken gehad met de geneugten van het leven, ze roken niet, drinken nooit, ook geen koffie, geen rumbonen, geen seks en al helemaal geen joint, nagelbijten en neuspeuteren was ook al een verslaving waar ze nooit iets mee te maken hebben gehad, kortom; deze mensen waren dus subliem! 
Maar als je een beetje met beide benen op de grond staat en ook nog een klein beetje het leven in je opsnuift, dan moet je toch ondertussen hebben gezien dat het beter is om de verkoop van plantjes te reguleren dan het in een donker hokje te stoppen waarvan we allemaal weten dat het toch stiekem wordt opengedaan. 
Ik hoop in ieder geval dat onze Hoogvlietse Hans binnenkort het lintje gaat doorknippen, zodat we allen eens kunnen gaan proeven hoe de koffie is, en misschien neem ik dan wel een plantje mee, ik heb uiteindelijk een grote tuin!
 

Jan