Burgermeester worden?

geplaatst: 11 november 1998

Jan Koopmans

Iedereen kan burgermeester worden, deze kreet klinkt al jaren over Neerlands erfgoed. Maar is dat ook zo? Nu de Burgervader van onze 'buurgemeente' Rotterdam eindelijk is vertrokken, is er een vacature ontstaan voor de functie van Burgermeester. Gelukkig hebben ijverige ambtenaren, geheel volgens de wens van de vertrokken oom Bram, een profielschets samengesteld. Men wil nu eindelijk bepaalde eisen gaan stellen aan deze functie, van fouten leer je nu eenmaal, ja toch?  Men wil ook wel eens een burgermeester die gewoon door zijn stad kan lopen zonder dat hij, of zij, rotte eieren naar het hoofd geslingerd krijgt als dank voor de slimme beslissingen. Men wil ook graag een stadsoudste die een feestje geeft als de grootste havenstad van de wereld een jubileum heeft. Ook is het de wens om iemand te vinden die goed om kan gaan met zijn onderdanen, zodat hij ze niet na aanstelling plotseling weer laat vallen omdat hij bij de sollicitatie alleen maar naar zijn eigen persoonlijke voorkeuren had gekeken. 
Daarom staat er onder andere in de profielschets het volgende: De nieuwe burgermeester van Rotterdam moet een Rotterdammer zijn en moet communicatief zijn ingesteld en met opgerolde mouwen de problemen aanpakken. Ooit een opgerolde Bram gezien? Het moet een 'bruggenbouwer' zijn, die ook het zakenleven aan de stad weet te verbinden, en dus niet de Shell laat vertrekken en bijna het Feyenoordstadion uit de markt jagen. Het moet een top bestuurder zijn, en dus niet iemand die plotseling, een dag van te voren maatregelen neemt die niemand meer kan uitvoeren. Het moet een ambassadeur zijn voor de stad, en niet alleen mooi weer spelen als er presidenten voorbijkomen of in de kroeg de gesjochte jongen uithangen. Dan moet het verder nog een strateeg zijn, hij/zij moet dus proberen op slinkse manier alvast het bedje te gaan spreiden voor een nieuwe functie, zodat je opvolger alvast wat problemen 'meekrijgt' om warm te lopen.
 
Dus wat blijft er over van de stelling dat iedereen geschikt is? Niets dus. 
Het besturen van een stad is geen sinecure, het is een heksentour, en dat kan lang niet iedereen, dat weten we uit ervaring. Toch zou het mooi zijn als we bij onze buren nu eens een burgervader of moeder zouden krijgen die werkelijk ons hart kan verwarmen. Het vervelende is dat de mensen, die de voorkeur genieten, vaak op vele fronten niet voldoen aan de profielschets. Annie Verdoold, tof wijf, maar ik zie haar toch niet de stad besturen, Jules Deelder al evenmin. De 'Loco' Hans Simons, lijkt me best geschikt, heeft een heldere blik en ik heb hem eens met opgestroopte mouwen gezien, wie weet. 
Maar zoals u weet woon ik in Hoogvliet, ja echt daar kun je tegenwoordig gewoon wonen hoor, dus lijkt me een Hoogvlieter als burgemeester van Rotterdam ook lang niet gek. We hebben hier een Deelraadsvoorzitter die volgens mij de beste kandidaat zou zijn voor de openstaande vacature. Want Hans Elemans, zo heet ons opperhoofd, heeft in de tijd dat hij Hoogvliet 'runt' laten zien dat wat eens hopeloos was, nu toch weer is gaan bloeien als een mooie roos, dus het kan! Laat die man de puinhopen van Rotterdam opruimen! 
Wel moet hij dan een tweede Maasvlakte met vliegveld willen, want anders mag hij van mij niet meer dan zijn tuintje in de Boomgaardshoek aanharken.

Jan