Boerenknor..

geplaatst: 25 november 1998

Jan Koopmans

Als stadsmens vergeet je snel je omgeving. Hoe bedoeld u? Nou, gewoon, de omgeving van de stad waarin je woont. Hebben we die dan? Je zou het haast vergeten, een stad is meestal gelegen in een prachtig landschap met dorpen en grienden. Rotterdam bijvoorbeeld, groot, machtig en snel, maar omgeven met mooie dorpen en landerijen, waar de rust nog een beetje is bewaard. O, je bedoeld die boeren? Ja DIE bedoel ik. 
Ik ben zelf afkomstig uit een verdomd klein dorpje en ik kan dan soms best pissig worden van dit soort opmerkingen. Als je er even over na denkt, het grootste deel van de Nederlandse bevolking heeft in hun voorouders BOEREN zitten, en ik ben daar toevallig super trots op. Mijn grootvader zaliger, was boer, en nog een grote ook! Maar, en dat vraag ik me al een tijdje af, wat is er mis met boeren? 
Volgens Rotterdamse stedelingen, wat zijn dat eigenlijk, is alles ten zuiden van de Maas, boer. Dus die sportclub uit zuid, zijn voetballende boeren. Toch is bijna elke Rotterdammer trots op dat kluppie klompenlopers. Toen hier zo`n dikke 50 jaar geleden onze oosterburen op visite kwamen, aten deze zoveel, dat de Rotterdammers bij de boeren effe wat te bikken gingen halen. Omdat die zelfde oosterburen in hun opwinding nogal wat van deze mooie stad om hadden gegooid, moest er weer een nieuwe stad worden gebouwd, door boeren. Dagelijks staan we bij de supermarkt in de rij achter de kassa, om onze boodschappen te betalen, deze bestaan vaak voor 80% uit agrarische producten. 
Als stadsmensen lopen te schelden, vlegel, schoft of paarde...., hebben ze het over dingen waar ze de betekenis vaak niet eens van weten, de boeren wel! Nu zal ik niet meteen alle stedelingen over één kam scheren, hee, is dat boers? Maar toch zouden veel inwoners van die beton massa, best in een van die prachtige randgemeenten willen wonen. Voorne-Putten heeft zeer veel te bieden, Spijkenisse, een uit de klauw gelopen dorp, maar wel gezellig, Rhoon of Poortugaal, wonen op niveau, in een boerse omgeving. Ook kleinere steden om Rotterdam heen, hebben zo hun charme, Schiedam, al ouder dan Rotterdam, kan beter jenever maken dan de hele Coolsingel bij elkaar. Vlaardingen, een stokoud stadje waar meer haring binnen komt dan Rotterdammers op kunnen eten. Maassluis? Als dat er niet was geweest, waren alle schepen die naar en van Rotterdam gaan, allang op elkaar geklapt. 
Dus laten de stedelingen, en ook ik val daar tegenwoordig onder, maar niet zo minachtend doen over de mensen uit het veld, want we hebben ze keihard nodig. Boeren zijn nu eenmaal wat slimmer dan wij, probeer dat te accepteren. Zij weten best wat een computer, internet of hi-tech is, maar wat weten de stedelingen van een Dorsvleugel, Eg of een mestkever?

Jan