Startschot onhoorbaar

geplaatst: 9 december 1998

Jan Koopmans

Wat kan het toch mooi zijn in de wereld. Ministers doen er alles aan om het leven van de burger te beschermen. Ze proberen zoveel mogelijk belasting van je te innen, zodat ze daar nuttige zaken mee kunnen doen, zoals gevangenissen bouwen of zo. Ook in de deelgemeente Hoogvliet komt zo’n opbergplaats voor stoute kinderen, want wie niet luistert krijgt de roe, dat heeft u vorige week nog kunnen merken toen die ouwe grijsaard met die puntmuts weer zo nodig zijn verjaardag met veel poeha moest vieren. 
Hoogvliet krijgt dat optrekje van de overheid, geheel gratis en zonder inspraak, wat wil je nog meer? Personeel voor deze penitentiaire inrichting, wat een idioot woord voor zo’n keet, hoopt men te vinden in alle hoeken van groot Rotterdam. Dus misschien komen er ook wel Hoogvlieters te werken! Er waren natuurlijk wel heel veel bezwaren tegen de bouw, maar ach, burgers zeuren altijd en trouwens het plan stond al vast en de overheid had allang besloten dat die paar stadsbestuurders die het eigenlijk niet wilden eenvoudig omver te lopen waren. Dat hierdoor kopers van woningen zich ‘genomen’ voelden maakte ze ook niet uit, het cellenblok moest er komen. 
Trouwens waar maken ze zich druk om? Het gebouw is erg sterk en ontvluchten kan bijna niet! En als het toch eens zou gebeuren, ach dan hoeven de burgers niet bang te zijn want ze doen heus niks hoor, het zijn maar kleine criminelen. Natuurlijk, het is waar, het zijn gewone mensen, een beetje ontspoort maar wel mensen! Bovendien, het gebouw past goed in de omgeving, dicht bij de Metro en dat laatste is makkelijk voor de gedetineerden die met weekend verlof een paar daagjes naar huis willen. Nee, die huiseigenaren moeten niet zo zeuren, beter een boef in je tuin dan Schiphol om de hoek, ja toch? 
Nou hebben vele Hoogvlieters wel eens rondgekeken in het gebied waar het gebouw moet komen, maar er zijn er maar weinigen die precies weten waar het is. Dit begrijp ik nou niet, het is toch niet zo moeilijk? De gevangenis komt gewoon tegen de wijk Tussenwater en de Metro in, lekker familiair tussen de woningen, waar spelende kinderen strakst in het kader van de opvoeding, tenminste ook eens een boef kunnen aanschouwen, dat is goed, voor de ontwikkeling van zo’n bengel. Bovendien is het voor de bewoners van het toekomstige rijkshotel ook leuk om tussen de tralies door eens te kijken naar een wijk die ze nog niet hebben ontgonnen met hun voormalige praktijken. Daarom heeft men deze plek uitgekozen. Hoogvliet moet blij zijn met zo’n optrekje, het past goed bij het imago van deze deelgemeente, en macht om het tegen te houden hebben ze toch niet. 
Dus is vorige week de bouw formeel begonnen. Ik vraag me alleen af waarom  het starten van de bouw zo in het geniep is gegaan, normaal worden eerste palen van overheidsgebouwen toch met een hoop tam tam geslagen? 
Of waren de heren, die de het startschot gaven, misschien banger voor de buurtbewoners dan de omwonenden voor de boeven?

Jan