M’n draaiorgel terug!

geplaatst: 3 februari 1999

Jan Koopmans

Hollanders lopen op klompen, versieren hun tuintjes met tulpen en gaan vervolgens kaas staan te maken met het draaiorgel op de achtergrond. Dit idee heeft de gemiddelde buitenlander van ons volkje. Maar als het aan sommige bewoners van een plaats, even verderop bij de rivier de Merwede, ligt, dan gaat dat drastisch veranderen. Die plaats, gelukkig wonen u en ik daar niet, want hoe dichter bij.... , hoe rotter het wordt, heeft een paar inwoners die op tilt slaan als ze een draaiorgel horen! 
Wij, u en ik dus, kunnen gelukkig nog regelmatig luisteren naar het nostalgie’s geluid van het pierement, want zowel Hoogvliet, Spijkenisse, Hellevoet en Den Briel hebben nog zo’n stukje Hollandse cultuur binnen hun grenzen. Je moet toch trots zijn op zo’n instrument! Maar nee hoor, in ‘D’ wonen weer mensen die, die pokken herrie niet voor de deur van hun café willen hebben want hij overstemd de krijsende geluiden van de cd speler. In dat zelfde gat wonen er ook mensen die er niet tegen kunnen dat er in de haven, vlak voor hun deur, een boot in het water ligt, want deze belemmert het uitzicht! 
Sodejeu! Zijn de mensen gek aan het worden? Als je aan het water gaat wonen zie je schepen, ga je op het vlakke land wonen dan kom je koeien of ander vee tegen, ja toch? Ik vraag me af wanneer er mensen komen die protesteren tegen het vee dat in de wei loopt, of tegen de tulpen die half Aalsmeer bedwelmen! Mogen we straks nog wel kaas eten? Of moeten die gele rakkers ook verdwijnen omdat ze niet bij het interieur passen? De klomp moest het onlangs ook al vergelden, ze zijn niet veilig op de werkvloer, wat een ge... 
Maar er is nog hoop, in onze regio komen we nog steeds klompen tegen, mogen we nog tulpen kopen, varen er nog schepen langs en komt zo nu en dan nog wel eens een draaiorgel voorbij zodat we gezellig op het winkelcentrum de klompendans kunnen doen. Alles is toch al zo onderhevig aan de ontwikkelingen van de mensheid, moeten we daarom alles wat uit het verleden komt maar laten verdwijnen? We breken toch ook geen kastelen af omdat ze overbodig zijn? 
Dus mensen, blijf maar lekker in deze omgeving wonen, lekker knus en gezellig, je eigen burgermeester of deelraadsvoorzitter en ook nog een draaiorgel, lekker toch? Ga je in dat ‘dorp te ver’ wonen dan mag je vast geen planten in je tuin zetten of gordijnen voor je raam hangen, want dat zou het stadje van zijn (bij) naam ontdoen!

Jan