Schoenmaker blijf bij je leest!

geplaatst: 10 februari 1999

Jan Koopmans

Stel, u gaat met tien gulden, dat is ongeveer vier en een half Euro, naar de groenten man. Deze pakt wat uit het schap en geeft het aan u terwijl hij het tientje uit uw hand grist. Dat zou natuurlijk te gek voor woorden zijn, want u wil zelf graag bepalen wat voor groente u voor dat geld krijgt. 
Toch geven we maandelijks met het grootste gemak een drievoud uit aan het kabelnet en wat er uit uw tv aansluiting voor zenders komen, dat maakt de leverancier wel uit! Het is natuurlijk behoorlijk bezopen dat, in ons geval de Eneco, gaat bepalen wat u voor uw geld wel en niet mag zien op uw tv. Men heeft het nu in het hoofd gehaald om bijvoorbeeld Eurosport en TV Atlantis maar niet door te geven, want ze zouden niet voldoende voorzien in een behoefte! In dit kader lijkt het me dan ook heel zinvol om de kabelkrant, van Eneco zelf, er dan ook maar af te gooien want daar kijken maar bitter weinig mensen naar, vaak hebben ze deze zender niet eens in hun tv geprogrammeerd! We krijgen binnenkort allemaal een kastje in huis waarmee we dan voor extra centen, extra zenders kunnen kopen bij kabelboer Eneco. 
Vroeger, toen alles nog goed was, kon je alles bekijken wat er voorhanden was, voor een redelijke prijs en een goede kwaliteit, nu ga je straks meer voor je tv zenders betalen dan voor je telefoonrekening! En dat terwijl de kabelboer ook nog geld vraagt van de aanbieders van signaal! Om een voorbeeld te geven: Atlantis tv moet 185. 000 gulden betalen om op het kabelnet te mogen uitzenden, u moet aan de Eneco betalen om er naar te kunnen kijken! Kennelijk ontbreekt het bij de kabelboer aan kennis van zaken, ze zouden eens een A.O.V. (middenstandsdiploma) moeten gaan halen. 
Om de chaos helemaal compleet te maken vraagt de Eneco aan een drietal commerciŽle zenders nog minder dan aan het lokale omroepje Atlantis, of komt dat omdat deze kabelboer meer van seks, geweld en reclame houd dan van een puur informatieve Regionale zender? De willekeur waarmee kabelboeren en de vaak niet geheel van belangenverstrengeling verschoonde Programmaraden te werk gaan, kan toch in een democratisch land echt niet meer! Het is dan ook niet zo gek dat je steeds meer schotelantennes ziet verrijzen in ons Hollandse landschap, want dan bepaal je tenminste zelf wat je voor je geld krijgt! We moeten al zoveel slikken van bestuurders, een Utrechtse burgervader, een minister van binnenlandse zaken die niet kan rekenen, een sportclub die geen supporters meer wil meenemen en een energie bedrijf dat in tv signaal dealt. 
Het wordt tijd dat mensen zich eens gaan bezig houden met dingen waar ze verstand van hebben!  Schoenmaker blijf bij je leest!
 

Jan