Tol met autodrop

geplaatst: 17 februari 1999

Jan Koopmans

We wonen hier in dit kikkerlandje inmiddels met zo’n kleine 16 miljoen mensen, dat is veel, maar de postbode weet ons toch allemaal nog te vinden. Wie ons ook allemaal weet te vinden is de Staat! 
Heel lang geleden hadden we hier in ons land nog tolhuisjes en slagbomen, voor de paard en wagen die van hot naar her trok om de aardappels en bloemkolen naar het burgerlijk gepeupel te vervoeren. Tegen betaling mocht de voerman dan weer verder rijden en ging de slagboom omhoog. De schippers die over Neerlands wateren voeren, moesten bij de tolhuisjes eerst een duit in het zakje doen alvorens ze verder mochten. 
Gelukkig is dit uit de tijd, het past niet meer in het moderne leven, nee toch? Nou mooi mis! De steden die nog ergens een nostalgie’s tolhuisje hebben staan, kunnen weer een ‘tollenaar’ aan gaan nemen want de regering gaat weer terug in de tijd en gaat weer tol heffen aan het vervoer over de weg! Maar in werkelijkheid zullen ze de tolhuisjes wel niet gaan gebruiken hoor, dus wees niet bang, het zullen slecht monumenten blijven die ons herinneren aan de oude primitieve tijd. Het oude tol wordt vervangen door een laser oog met een Bill Gates syndroom die het verschuldigde bedrag geheel automatisch van uw zuur verdiende salaris inhoudt, elke keer als u langs komt op een van de vele wegen. 
Het is natuurlijk best te begrijpen dat de auto als melkkoe het lekker doet bij de regeerders, want er zijn er heel veel van! Dat er ondertussen meer door de auto’s wordt opgebracht voor de staat dan dat hij ooit aan benzine zal consumeren, zal ze een zorg zijn. Bij de aankoop pakt de staat al een graantje mee door de heffing en BTW, dan de benzine, een flinke accijns, de wegenbelasting gaat ook lekker, op verzekeringen zit een heffing en dan straks de tol. Stop je bij de pomp om nog meer accijns en een beetje benzine te betalen, koop dan geen rolletje autodrop, want ook daar zit weer belasting op! 
Trouwens al die stops, die je doet als automobilist bij de vele wegrestaurants, brengen weer een aardig centje op, want die restaurants betalen weer een aardig bedrag aan omzetbelasting. Denk nou niet dat u er onderuit komt want dat is onmogelijk en ook nog onbetaalbaar! De slimmeriken zijn nu van zins om het openbaar vervoer duurder te maken! Trams worden wegbezuinigd, buslijnen vervallen, dus je moet wel met de auto en dat is goed voor de staat! Snapt u nu waarom er steeds meer gemeenten hun vroeger dicht gegooide wateren weer open willen graven? Juist! Dan kan er straks tenminste ook weer tol worden geheven op vervoer over water. 
Nou ajuus, ik ga mijn fiets wel weer oppoetsen. 
Maar er is een sprankje hoop; we krijgen nog een millennium probleem, mogelijk zullen die ‘takkecomputers’ niet meer in staat zijn de regeerders te vertellen dat ik over hun straatje heb gereden.

Jan