Hoogvliet is zo gek nog niet!

geplaatst: 10 maart 1999

Jan Koopmans

Het gaat deze week over Hoogvliet. Ja rustig maar, andere gemeenten mogen best meelezen hoor, uiteindelijk ‘zitten’ we allemaal aan de Groene Kruisweg!  Laatst hoorde ik op de radio weer eens iemand zeggen dat Hoogvliet dat plaatsje is waar het zo’n rommeltje is, met criminelen en ander tuig. Nou daar wordt ik zo pissig van dat ik de hele dag met een natte broek rondloop! 
Wat nou criminelen?  Hebben ze die dan niet in andere steden en dorpen? Kom nou, in elke plaats, groot of klein, kun je wel ergens rotte plekken vinden. Als je als journalist of cameraploeg uitsluitend oog hebt voor vervelende dingen, dan zal je die ook vinden. En als je dan verzuimt om de positieve dingen er bij te laten zien, dan zou je als onbevangen kijker of luisteraar de indruk krijgen dat het één bonk kommer en kwel is. Wat de makers van dergelijke destructieve (afbrekende) programma’s niet laten zien of horen aan het smullende publiek, zijn de geweldige positieve dingen die er zich in Hoogvliet afspelen. 
Zo vertellen ze niet dat er in deze deelgemeente op allerlei niveaus gewerkt wordt aan een fantastisch doel; het voor iedereen gezellig en leefbaar maken van een stukje ‘stad’, zodat de bewoners straks vol trots kunnen zeggen; ik ben Hoogvlieter! Ik kom oorspronkelijk ook niet uit dit ‘dorp’ maar van alle plaatsen waar ik ooit heb gewoond, is Hoogvliet het meest in beweging. 
Hier hoor je weer het geluid dat je na de oorlog in Rotterdam ook dagelijks hoorde; heimachines! En geloof me, heipalen slaan is bouwen aan de toekomst! Overal in de deelgemeente hoor je ze palen slaan, veel herrie natuurlijk, maar wel constructief! Ook vertellen ze niet dat Hoogvliet zoveel buurt en clubhuis activiteiten heeft dat het haast moeilijk wordt om je te vervelen. 
Luister eens een avondje naar de politie scanner, waar is de meeste ellende? Juist, niet in Hoogvliet! Maar als er dan eens wat plaats grijpt in onze deelgemeente, dan komt al snel weer dat wijzende vingertje. Ze vertellen ook niet dat je hier als burger nog enige inspraak hebt in het bestuurlijke beleid. Dat kan omdat door onze bestuurders nog geluisterd wordt naar de wensen van haar 38.000 ‘onderdanen’. 
Hoogvliet pikt natuurlijk best een graantje mee uit het potje van het grootstedelijk beleid, maar als het aan mij zou liggen dan had ik dit dorp allang weer zelfstandig gemaakt, want het heeft al veel te lang de functie van opvangbak voor Rotterdam gehad. Hoogvliet is niet crimineel, Hoogvliet wordt crimineel gepraat! 
Wij hebben hier meer mogelijkheden om het rechte spoor te hervinden dan sommige grote steden, want die staan vaak op stelten zonder dat er werkelijk wat gedaan wordt. Dat zal je van Hoogvliet niet kunnen zeggen. 
Want Hoogvliet is zo gek nog niet!

Jan