Links

geplaatst: 17 maart 1999

Jan Koopmans

Ik ben zielig en ook nog onbeholpen! Van kinds af heb ik al een heleboel problemen met evenzoveel dingen. Zo kon ik als kind al niet overweg met de bel op het stuur van mijn fiets, de knoopjes van mijn overhemd kreeg ik slechts met moeite dicht, de telefoon vasthouden en gelijktijdig een notitie maken is onmogelijk voor me en ook scharen en computertoetsenborden zijn voor mij maar moeilijk te gebruiken. 
Op de lagere school kreeg ik al met de liniaal op mijn vingers, van zo’n etterig juffie met een brilletje op het puntje van haar spitse neus, omdat ik volgens haar de pen niet goed vast hield. Kortom; mensen zoals ik worden door een groot deel van de maatschappij behoorlijk gediscrimineerd! Kan ik het helpen dat ik linkshandig ben! Waarom maken die rechtse rakkers hoofdzakelijk materialen en gereedschappen die alleen voor de rechtshandigen lekker in de hand liggen? 
Ik heb op school al een trauma opgelopen door die rechtshandige schooltrut die mij verbood om de pen in mijn linker hand vast te houden. En als je dan bedenkt dat de meeste grote uitvindingen zijn gedaan door linkshandigen, dan snap je niet waarom het op scholen niet verplicht wordt gesteld om links te schrijven! Alles is gemaakt voor de ‘rechtsen’, zelfs de auto’s hebben de versnellingspook rechts! Ze hebben het altijd over de man met de twee rechter handen, als iemand handig is, nou voor mij zijn dat juist de mensen met twee linker handen. Maar als er eens een rot klussie is te doen, waarvoor je eigenlijk links moet zijn, dan mag je er ineens even bijkomen. 
Wij hebben hier een afstandsbediening van een tv toestel, anatomisch gevormd, nou vast en zeker! Als ik een ander kanaal op wil zetten dan glipt het ding eerst vier keer uit mijn handen en als ik eindelijk de grip hervonden heb dan druk ik natuurlijk op het verkeerde toetsje. Ik denk dat daarom de winstcijfers van die gloeilampen fabriek zo laag waren het afgelopen jaar. 
Kladblokken, ook zoiets, altijd zit je met je handpalm tegen de rug van het boekje, je schrijft daarom meestal onleesbaar, zelfs voor jezelf! Er zijn wel winkels die alleen maar spullen verkopen voor linkshandigen, maar dan betaal je overal veel meer voor. Maar toch heeft links op sommige terreinen toch de voorkeur, ook al draait de klok rechtsom, linksdraaiende Yoghurt is veel lekkerder!

Jan