Buikje

geplaatst: 14 april 1999

Jan Koopmans

Al jaren kamp ik met een ernstig buik probleem. Nee ik heb geen buikpijn of zo, het is veel ernstiger! Ik heb een ‘buikie’ of zoals lolbroeken het ook wel noemen, een welvaart spoiler. Hoe ik er aan ben gekomen weet ik niet, en hoe ik er af kom nog minder. Ik eet niets, drink matig, en beweeg erg veel met mijn armen tijdens het typen, dus.... 
Gelukkig geven bijna alle commerciële tv stations ons tegenwoordig elke nacht een aantal mogelijkheden om er binnen een week van af te zijn. Ze komen aandragen met ‘slankpillen’ die er voor zorgen dat je de volgende dag je overgewicht als vetbollen in het toilet laat verdwijnen. Ik heb het geprobeerd, ik ben twee kilo aan gekomen! Maar er zijn gelukkig nog meer pijlen op de boog. Je hebt een keur aan spierversterkende machines, met of zonder elastiek. Je mag kiezen, de hele dag met een lat gaan staan zwiepen, je buik proberen terug te duwen met een soort ruimte vaartuig, of je eigen de kolere trappen op een instant kermisattraktie, waarbij je benen gaan aanvoelen als rubberen slangen. Ze zijn er allemaal van overtuigt dat hun product het beste is. Er zit een apparaat bij, waarmee, als je erg slank bent, je de spieren dusdanig kunt terroriseren dat je met je tong langs je eigen ruggengraat kunt gaan. Mijn oom heeft er een hernia aan over gehouden, maar is nu wel zijn buik kwijt! 
Ze zijn ook zo handig die dingen. Allemaal passen ze onder je ledikant en ook vervangen ze minstens 5 dure hometrainers. Professionals staan wild gebarend te vertellen dat hun carrière helemaal te danken is aan de ‘Ab sus of zo’ ! Als je die opgepompte macho‘s ziet staan met hun veel te kleine onderbroekies, ga je toch weer je eigen vrouw waarderen, want zij moet het toch maar doen met zo’n spierloos bol hangbuikzwijn! Maar of die spierbundels net zo trouw en lief zijn als ik? Ik betwijfel het! 
Kijk, ik hoef niet zo nodig er net zo onmenselijk uit te gaan zien dan die ‘Jerommekes’, maar een beetje minder zou wel leuk zijn, ik kan dan ook weer zien wat er daaronder gebeurt! In mijn verwoede pogingen wat af te slanken heb ik maanden honger geleden en uitsluitend Zwitserse kaas met vezelrijk bruin brood gegeten, en dat terwijl die schapenkaas op een maagdelijke witte boterham tien keer lekkerder is! 
Ook heb ik eens geprobeerd om met de ‘Ab roller’ meer spieren te krijgen, ik kreeg er wel broekhoest van, maar mijn uitstulping bleef het zelfde.  Zo ook de ‘Ab isolator’, grote scheuren in mijn trainingspantalon, maar m’n navel kwam niet dichterbij! Dus van mij mogen ze die rommel houden, ik ga wel meedoen met de spelletjes die de ‘commerciëlen’  ‘s nachts uitzenden. Als ik dat een paar weken heb gedaan, dan ben ik toch straatarm zodat ik geen lekkere dingen meer kan gaan kopen. En als je geen lekkere dingen meer kunt kopen, dan, juist u snapt het, ga je vanzelf afvallen. Laat ze die schroothopen maar zelf gebruiken, ik heb zo mijn eigen methodes!

Jan