Tandarts

geplaatst: 30 juni 1999

Jan Koopmans

Een beetje fatsoenlijk burger, zoals u en ik natuurlijk, houdt zijn gezondheid nauwkeurig in de smiezen. Als het plasje niet meer komt of het drukje vast gaat zitten, hupsake, de huisarts! Wil de rug niet meer buigen of je nek zit vast, geen probleem, even naar de fysiotherapeut, die schuift je wervels wel weer op zín plaats. Zit je haar niet goed of gaat je snor krullen? Ook niet erg, even de kapper bezoeken en het is weer dik voor elkaar. Zelfs schimmel tussen je tenen of eksterogen op je voeten zijn op te lossen, met een simpel bezoek aan een pedicure, die verzot is op sterke afwijkingen aan je onderstel, het lijken wel voet- fetisjisten.
Het is dus geen enkel probleem wanneer je ergens een schroefje los hebt zitten, overal is er wel hulp voor. Natuurlijk hoopt je huisarts dat hij je niet te vaak ziet, want dat betekent dat je gezond bent en hij zijn werk dus goed heeft gedaan. Maar krijg nou nooit ineens kiespijn, je bent ten dode opgeschreven als je niet in de sanering zit. Tandartsen willen dat je regelmatig bij ze langs komt, ook als je niets mankeert, want anders gooien ze je uit hun programma en dan zoek je het zelf maar uit, tenzij je een flink bedrag wilt of kunt neerleggen om de zogenaamde achterstand in je mond te laten bijwerken. Als de tandarts gewoon zijn werk doet en je als patiŽnt netjes je tandjes poetst en geen al te grote bergen snoep en cola tot je neemt, dan moet je er toch weer jaren tegen kunnen?
Ik zal het wel weer verkeert zien natuurlijk, maar ik blijf het een gek verhaal vinden. Als ik bij mijn huisarts kom omdat mijn blinde darm ruzie heeft met wat afvalstoffen, dan kijkt de man toch ook niet of ik wel regelmatig dat ding heb laten nazien, een mens hoeft toch geen APK? Tandartsen doen altijd apart, ze moeten natuurlijk wel, want zonder dwang krijg je de helft van de mensheid niet meer in die enge stoel. Trouwens ook dat is helemaal anders tegenwoordig, vroeger zat je bij de tandarts, tegenwoordig lig je bij de man, in zijn spreekkamer, naar de hemel te staren. Het geeft natuurlijk niet, ook de Ďsmoelensmidí gaat met zijn tijd mee. De oude gierende en ratelende mijnwerkersboor is vervangen door een laserkanon met injectie en katalysator, het kost een paar centen maar de patiŽnten blijven komen, ze moeten wel!
Ik begrijp best een hele boel, mijn moeder zei dat ook altijd al, maar waarom je bij de tandarts ook moet komen als je niks hebt, snap ik niet. Het argument dat je gebit de halfjaarlijkse controle nodig heeft omdat anders de aftakeling te snel gaat, slaat als een tang op een varken. Als een gebit niet eens meer een half jaar zonder ingrijpen van een tandarts kan, dan wordt het tijd om maar helemaal niet meer te gaan. Mogelijk dat een gebit zonder UV behandeling en fluor injecties het langer uithoud, of zeg ik nu iets verkeerds?
Ik snap best dat een tandarts liefde voor zijn vak heeft, dat moet wel want voor je lol ga je niet de hele dag boven die gapende stinkende bekken hangen, maar laten ze gewoon zichzelf zien als een medische hulpverlener die, indien nodig, een ingreep doen, en niet naar werk gaan lopen zoeken.

                                                                                                                                    Jan.

O ja, ik heb een kunst gebit.