Feng Shui

geplaatst: 7 juli 1999

Jan Koopmans

Soms zijn er dingen in het leven die bedoeld zijn om het je gemakkelijker te maken, maar in werkelijkheid maken ze je het leven onmogelijk. Zo kreeg ik onlangs het boekje ‘Feng Shui’ in handen. Dit Oosters meesterwerkje geeft aan hoe je je leef en werkomgeving moet inrichten teneinde een uitermate gezond en succesvol leven te verkrijgen dat volledig in harmonie is met de natuur. Ach, niet dat ik dat gevoel al niet had hoor, ik sta elke ochtend de met uitsterven bedreigde huismussen te voeren, mijn koi karpers in de vijver toe te spreken om ze hun angst voor mijn nep reiger te ontnemen, dus ik ben een echt natuurmens. 
Volgens het boekje moet je vijver links achter in de tuin worden aangelegd en moeten er 9 vissen in waarvan er één een andere kleur moet hebben, dit is natuurlijk bij mijn vijver het geval, hoewel niets zeker is in dit door echte reigers bedreigde vissenleven. Volgens de auteur van het oosters meesterwerkje, moet nu bij ons het geld binnenstromen als water, tenminste als we ook de overige adviezen hebben opgevolgd. 
Mijn fauteuil moet met de rugleuning van de deuropening af staan, mijn computerstoel moet van achteren zijn ‘gedekt’ door een boekenkast die geheel aan de achterzijde moet zijn afgesloten.  Bij mij is het dus nu zo dat we een boekenkast voor het raam moeten gaan zetten en de computer, waar ik altijd deze stukjes op schrijf, moet ergens in de muur van de badkamer worden verwerkt, we hebben inmiddels de bouwplannen ingediend. Volgens de leer van Feng Shui, moet je nooit aan ‘gene zijde van ene brug gaan wonen’, gelukkig maar want anders zouden we naar Spijkenisse moeten gaan verhuizen!  
We hebben ons verder keurig gehouden aan de indeling zoals die in het boekje staat, de keuken is op de goede kant van de kompasnaald gelegen, het toilet gaan we morgen ontdoen van alle tegeltjes met spreuken en oubollige opmerkingen, want dat schijnt de goede stoelgang te verhinderen, dus wat kan ons nog gebeuren? Het is echt een fantastisch boekje, je leert er veel van en je krijgt ook waar voor je geld want je bespaart veel poen door het niet hoeven inroepen van een binnenhuis architect. 
Toch heeft het ook wel negatieve kanten, eigenlijk wel een heleboel, nu ik er over na denk. In onze slaapkamer staan twee bedden tegen elkaar aan, rechts lag ik en links mijn eega, dat ging al jaren goed, mijn vrouw wist dan dat ik van rechts kwam en ik wist dat ik links moest aanvallen. Door Feng Shui moest dat worden omgedraaid en heb ik bij mijn laatste aanval een enorme smak gemaakt tegen de radiator in plaats van tegen het zachte vrouwenvlees. En dan wil ik het nog niet eens te veel hebben over de herindeling van de keukenkastjes, want dat is een complete catastrofe, de messen liggen op de plaats van de kopjes, die op hun beurt weer zijn geparkeerd op de plaats waar vroeger de pindakaas stond, en die heb ik nog niet kunnen vinden zodat ik al dagenlang aan de Zwitserse kaas zit. 
Maar och, je moet het niet te somber zien, als straks het geld eenmaal binnen komt stromen omdat onze vijver op de goede plaats is gegraven en mijn computerstoel onbruikbaar is door de krappe positie, dan kunnen we een huis laten bouwen geheel volgens de Feng Shui leer, zodat we ons helemaal nergens meer om hoeven te bekommeren. En als ik dan geld genoeg heb, laat ik alle negatievelingen, die mij soms aanvallen omdat ik van die ‘lieve’ columns  schrijf, 100 strafregels schrijven met de tekst; Ik hou van Jan omdat hij zich alle ontberingen laat welgevallen die samenhangen met het leven volgens de Feng Shui. 
Want echt, het leven is zwaar en zeker met Fung Shui.
                                                                                                                                

Jan