Pluk het leven!

geplaatst: 14 juli 1999

Jan Koopmans

Als columnist, een veel te mooi woord voor iemand die alle vrijheid krijgt om te schrijven wat hij of zij wil, heb je het de ene week makkelijker dan de andere. Je moet in stemming zijn om een vrolijk stukje te schrijven, maar heb je de pest ergens over in dan zal de lezer dat ook zeker merken. 
Ik ben van huis uit altijd een vrolijk iemand geweest, dat is mooi meegenomen. Ons gezin bestond uit zeven personen, ik had drie broers en slechts één zusje, zielig voor haar maar wij als oudere broers hielpen haar altijd. Mijn oudste broer hield alles altijd goed in de gaten, want mijn ouders hadden een groot aannemersbedrijf en niet altijd voldoende tijd om ons in de smiezen te houden. 
Toen mijn vader op mijn negende verjaardag kwam te overlijden, was het mijn oudste broer die de initiatieven nam, om ons gezin dat aan de rand van de afgrond stond, er weer bovenop te helpen. Toen ik later bij het bedrijf, waar hij ook werkte, als liftmonteur ging werken, was hij het die me wegwijs heeft gemaakt tussen alle draadjes, relaisjes, zekeringetjes en printjes. Het was een zuinige broer, hij rookte een merk shag dat niemand lustte, dan ging je tenminste niet bij hem ‘bietsen’. 
Ook was hij erg gelovig, dat zijn we trouwens van huis uit allemaal, alleen de een doet er meer mee dan de ander. Hij had zoveel vertrouwen in zijn geloof dat ik wel eens gekscherend zei dat een lift die niet meer werkte door hem via gebedsgenezing werd gerepareerd, terwijl wij gewoon de meters en soldeerbout er bij moesten halen. 
Ja, beste lezers, mijn broer was zo’n beetje de spil in onze familie, hij vergat geen enkele verjaardag en zorgde dat onze oude moeder de zin in het leven behield. Ik schrijf opzettelijk had, want mijn broer is vorige week naar de plaats gegaan waarvan hij zijn hele leven heeft gehoopt dat hij daar later heen mocht gaan. 
Door de dood is het fysieke contact wel onmogelijk geworden, maar de herinneringen zullen blijven, want echt mooie dingen zul je nooit kwijt raken. Zo zie je maar weer eens, het leven is eindig, probeer daarom zoveel mogelijk geluk bijeen te sprokkelen in je leven, je kunt het overal vinden, je moet alleen wel je best doen.

Jan