Sparen

geplaatst: 28 juli 1999

Jan Koopmans

Ik ken een vent die verzamelt balpennen, niets bijzonders natuurlijk, want er zijn veel mensen die dingen verzamelen. Meestal krijgt hij ze van anderen, als ze leeg zijn natuurlijk. De laatste tijd gaat dat wat minder snel want de pen is als gebruiksvoorwerp een beetje uit de tijd. Meestal worden ze nog uitsluitend gebruikt om een handtekening te zetten of om een krabbeltje achter te laten op tafel, voor je partner, als je naar je werk gaat. Dus echt zo’n ding leegschrijven is er niet meer bij. 
Toch zie je ze steeds meer en dan vooral met een reclame boodschap er op. De pennenfreak die ik ken heeft meestal geen gebrek aan een pen, maar wel aan een die schrijft en die heeft hij meestal net niet bij de hand. Verzamelen is vaak een leuke hobby die meestal tot niets leid, behalve dan naar volle kamertjes en niet meer af te stoffen planken met de gekste dingen er op. Zelf heb ik ooit speldjes gespaard, dat was leuk en je kon ze kwijt op een stukkie schuimrubber van een centimeter of 50. Later ging ik van alles sparen, daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van, hoewel de meeste wel bedorven en verrot zijn. 
Volgens mijn vrouw moet ik, nog voor dat ik het bejaardentehuis in ga, zorgen dat de verzameling kleiner wordt want dat past nooit allemaal in zo’n ‘aangepast opbergdoosje’ ergens op de zesde verdieping van huisje avondrood. Toch bewaar ik slechts dingen die ooit van pas kunnen komen. Zoals een ouwe melkbus, je weet maar nooit of je nog eens onverwachts een koe moet melken, waar moet je dan de melk in doen? Ik heb naast mijn gereedschap ook nog een verzameling oude werktuigen, stel je voor dat de stroom uitvalt, ik kan dan tenminste nog ergens een gat in boren op menskracht. Ouwe koffiemolen weg gooien? Nee natuurlijk niet, als je ooit zelf koffie gaat verbouwen en branden en de stoom valt alweer uit, wat begin je dan zonder zo’n ‘schootmolen’? 
Trouwens ook bewaar ik alle memos, kattenbelletjes,  ingezonden stukken en brieven alsmede alles wat van papier is, je kunt het zo tenminste later nog eens nalezen, onder voorbehoud dat het nog te vinden is. Verzamelen doen veel mensen, maar wie spaart er eigenlijk nog gewoon geld? Ik doe al jaren mijn best, maar ik kom zelden verder dan een paar piek, die ik dan uiteindelijk weer weggeef aan een voorbijrazende kleinzoon. 
Toch is het sparen van dingen eigenlijk iets echt menselijks, want in deze wereld waar men vaak alleen oog heeft voor dure materiele dingen, kan het heel verademend zijn eens dingen te bewaren die weinig of niets kosten. Je moet echter wel een beetje selectief zijn, zeker als je klein behuisd bent, want het sparen van ouwe boerenkarren is als je ergens vierhoog achter woont niet echt aan te raden. 
Waarom heb ik het nu over het verzamelen en bewaren gehad? Het antwoord is zo simpel. We gooien alles maar weg om vervolgens hetzelfde weer aan te schaffen, alleen een beetje nieuwer en mogelijk wat mooier, maar al die rotzooi gaat wel op de grote berg die men afval noemt. En dankzij mensen die een leuke verzameling aanleggen, kunnen anderen weer gebruik maken van spullen die nog jaren meegaan en het milieu heeft het wat makkelijker met het verwerken van al die zogenaamde onbruikbare spullen.

Jan