Wat is er verduisterd?

geplaatst: 18 augustus 1999

Jan Koopmans

U had vast verwacht dat ik het deze week zou hebben over de eclips. Iedereen om me heen vond onomstotelijk dat ik dat moest doen, want dat fenomeen was zo uniek, daar kun je niet omheen. Nou, beste mensen, ik ben diep teleur gesteld in die eclips, een mooi woord voor een zonverduistering. 
Alles is me tegengevallen, er gebeurde niets! Ja, het werd een beetje donker, en hier in de contreien was het ook allemaal wel goed te volgen, maar daar bleef het bij. Allerlei groeperingen hadden heel veel kommer en kwel voorspeld, de wereld zou vergaan, de druïden zouden toe treden tot het heilige licht, er zouden orkanen en aardbevingen tot ons komen en nog een heleboel verschrikkelijke narigheid. Niets van dit alles, zelfs het weer werd gewoon weer goed, geen regen, geen storm, dat krijgen die weerpiassen in de Bilt nooit voor elkaar. Ook waren er oorlogen voorspeld, daar was Nostradamus al mee begonnen toen hij nog klein was. 
Nou, door de bomen zie je toch al lang niet meer een oorlogje meer of minder, het knettert altijd wel ergens, dus zal het niet opvallen wanneer er eentje bij komt. Maar toch hebben regeerders deze laatste voorspelling kennelijk serieus genomen. Kopstukken, zo heten de mensen die zich met de vrede en veiligheid van het mensdom bemoeien, hebben namelijk met elkaar allerlei afspraken gemaakt over hoe je een oorlog moet voeren en wat wel en niet is toegestaan tijdens een dergelijk onredelijk ‘handgemeen’. Vorige week hebben ze besloten dat de vijanden elkaars krijgsgevangenen niet mogen martelen en dat ze behoorlijke kost en inwoning dienen te krijgen in hun ‘gastland’, mooi he? 
Al eerder waren er afspraken gemaakt over kernwapens, je mag ze wel hebben maar niet gebruiken, dus geen zorg waarde medemens, de schuilkelders kunnen weer weg, voor zover dat al niet was gebeurd. Rusland heeft een aantal jaren geleden al een groot deel van de kernkoppen vernietigd, ik heb het zelf gezien op tv. Ze mochten er nog een paar houden, daar kunnen ze slechts de wereld 21 keer mee vernietigen, eerst konden ze dat 200 maal, dus dat is toch wel vooruitgang! Maar waar maak ik me druk om, er zijn nu goede afspraken gemaakt door de potentiometer vijanden, en dat allemaal omdat de zonsverduistering wel eens een oorlog zou kunnen veroorzaken. Nou de enige oorlog die de zonsverduistering heeft veroorzaakt was een kleine burgeroorlog in de brillenwinkel, om de laatste bril te bemachtigen, waar je geen moer door kunt zien! 
Toch voel ik me een heel stuk beter nu ik weet dat de kopstukken een afspraak, conventie, noemen ze dat, hebben gemaakt die moet voorkomen dat ik door twee kernkoppen tegelijk wordt geraakt, en als het al gebeurt dan krijg ik een goede opvang met stervensbegeleiding, door de vijand, goed geregeld toch?  Nou nog een paar afspraken met elkaar maken dat we nooit oorlog tegen elkaar zullen voeren, en dan is het helemaal voor elkaar, dan kun je weer over straat lopen zonder pepperspray en gummiknuppel, dan kan de agent ook weer gewoon op foutparkeerders gaan letten.

Jan