Ergonomie

geplaatst: 1 september 1999

Jan Koopmans

Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan en hoe moet het verder? Kent u het woord; ergonomie? De wat ouderen onder u vast niet, maar de rest heeft er de bek van vol! Volgens een gemiddeld woordenboekje betekend het; leer van de arbeid. Wat heeft dat met deze column te maken? 
Dankzij de ARBO wet en wat daar nog allemaal meer bij komt kijken, weten we nu dat je achter een toetsenbord haaks op een buitenraam moet zitten en dat het scherm op exact gelijke hoogte met je hoofd moet staan. De stoel moet van het type lang zitten zonder rugklachten zijn, en verder mag je niet langer dan twee uur tikken. Dus deze column komt tot stand door vele regels van de Arbo wet te overtreden, dat maakt niet uit want ik schrijf dit lekker thuis en ik heb hier in huis deze wet direct afgeschaft in verband met de kinderarbeid die we hier plegen, afwassen, stofzuigen enz. Ik begin me namelijk wat te irriteren aan de steeds strakker wordende regels die gelden bij het uitoefenen van een beroep. 
Vuilnismannen mochten vroeger loodzware met as van de kolenkachel gevulde metalen vuilnisemmers optillen, om ze met de hand te legen in de stortgoot van de vuilniswagen die op een meter hoog achter de wagen zat. Dat is afgeschaft, nu mogen ze slechts goedgekeurde plastik zakken in hun verlaagde stortbak donderen, onder voorwaarde dat hij niet te zwaar is. Binnenkort wordt het maximale toegestane gewicht nog verder omlaag gebracht. Er zal een tijd komen dat de vuilnisman slechts zakken accepteert die niet zwaarder zijn dan twee pond, de rest moet je dan per steekwagen zelf maar naar de stort brengen. Ik ben er blij mee hoor, het was niet goed die zware gewichten, maar elk beroep heeft zo zijn nadelen. 
Zelf heb ik ooit als leerling liftmonteur op 20 jarige leeftijd samen met een collega de leiders van 150 kg de trappen opgezeuld, dat mocht gewoon en ik ben er niet ziek van geworden. In de expeditie sector wordt door de harde werkers gewoon gebuffeld, tenminste als er geen inspecteur langs komt om te vertellen dat je niet zoveel mag tillen. In de loop van de tijd zijn de mensen zo zwak gemaakt dat je elke tien jaar de maximale toelaatbare gewichten weer verder moet verlagen, de mensen worden steeds zwakker en bevattelijker voor rugklachten en krijgen stress van de machines die vergeefs probeert die klachten te voorkomen. 
Lang werken mag niet meer, ondanks de goedgevulde loonzakjes. Nu willen ze een vierdaagse werkweek, ooit werkte men er zes! Iedereen wil een topsalaris, veel verdienen met weinig werk is het motto, de mens wordt steeds luier en beweegt steeds minder, straks doen we niet anders meer dan op een elektrische stoel van de computer naar de tv rijden terwijl het huishoudelijk werk door robots wordt gedaan. De sportscholen doen goede zaken, want wil je voorkomen dat je straks de jampot niet meer open kunt maken, bij gebrek aan fysieke kracht, zul je keihard moeten trainen met hele zware gewichten, die ver boven het maximaal toegestane gewicht wegen die de ARBO zo mooi voor ons heeft bepaald. 
Want op sportscholen hijsen mensen die op de werkvloer te bedonderd zijn om een doos van 20 kilo op te tillen, regelmatig gewichten die vier maal zo zwaar zijn.

Jan