Geweldloos

geplaatst: 22 september 1999

Jan Koopmans

We hebben regels in het leven, dat is goed, maar ook onzin. Vele regels worden overtreden, vaak omdat ze een beetje vreemd zijn, maar goed, ze moeten er zijn. Als het stoplicht op rood staat moet je stoppen en wachten tot het weer groen wordt. Doe je dat niet dan krijg je een bekeuring, tenminste als er iemand is die dat kan doen, want oom agent kan niet overal tegelijkertijd zijn. Je mag elkaar ook niet in elkaar slaan en zeker niet dood maken, dit staat in de wet, en ook nog in de Heilige schrift. Een prima zaak want dood is niet leuk en een pak rammel ook niet. 
De criminaliteit neemt hand over hand toe, maar er zijn niet genoeg agenten om overal tegelijkertijd te zijn, dus moet je creatief zijn. Als je de Groene Kruisweg helemaal uitrijdt, dan moet je uiteindelijk de Maastunnel in, aan de andere kant ga je dan via den Haag naar een stad waar ze deze problemen helemaal hebben opgelost. Je houd het niet voor mogelijk, maar de enige stad in het land waar je mij nooit zult aantreffen, heeft de ultieme oplossing voor het grootste probleem ter wereld. Die stad, de naam krijg ik niet door mijn strot en ik kan ook niet de juiste toetsen op mijn keyboard vinden om het te schrijven, heeft een ‘geweldloze zone’ ingesteld! Geniaal, fantastisch! 
Waarom komen wij daar nou niet op? Je maakt een paar bordjes en zet er op dat het achter dat bord niet is toegestaan om mensen lastig te vallen of te vermoorden en hupsakee, je hebt vrede in de wijk. Ik ga morgen Elemans vragen of de gemeente werf een paar van die borden kan maken, misschien ook een paar voor Spijkenisse en Voorne Putten, dan hebben we aan deze kant van de Beneluxtunnel eindelijk rust en sfeer. Klinkklare onzin toch? 
Een boef kan het geen moer schelen, overtreden doet hij alles wat maar mogelijk is, en daar kan dat bordje ook nog wel bij. Bovendien vraag ik me af of je dan wčl een moord mag plegen aan de voorkant van het bord. Ik heb ooit eens een liedje gehoord, het kwam uit de musical de ‘Jantjes’ geloof ik, die bevatte een regel die volgens mij alles aangeeft over die enorme stad in Noord Holland: ‘Amsterdam huilt, waar het ooit heeft gelachen’ , terwijl ik nu moet toegeven dat ik de naam van de stad, al was het met moeite, toch heb geschreven, moet ik ook constateren dat die stad nu beide kan doen; lachen om het bordje en huilen dat het nodig is om dergelijke achterlijke maatregelen te nemen. 
Als Hoogvliet, of een andere omliggende gemeente dit soort acties ook gaat doen, dan denk ik dat ik maar een pet ga dragen om herkenning te voorkomen. Maar ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat ik hoop dat het een beetje werkt, want dat geeft weer hoop voor de mensheid. Er zijn dan mogelijk wat variaties mogelijk op dit thema. Zo zou ik dan graag aan het begin van de Aveling, u weet wel bij die broodjestent, een bord neer willen zetten waarop ik de inwoners van Spijkenisse oproep om de Botlektunnel te nemen om naar huis te gaan. 
Want laatst wilde ik de Aveling alleen maar oversteken om naar de Binnenban te gaan, en dat lukte al niet omdat een of ander duf konijn het kruispunt blokkeerde terwijl de brug open stond, iets dat gelukkig frequent voorkomt. Het lijkt me dus heel goed om het toch eens te proberen met die bordjes, helpen zal het niet, maar mogelijk houd het de Spijkenissers scherp, zodat ik in mijn eigen stad gewoon naar een afspraak kan en niet hoef te keren omdat die kopspijkers denken dat de Aveling korter is dan de Botlektunnel.

Jan